• C Novo mesto
  • 12:21
  • Sob, 15.06.2024

Nuška Čakš Jager spregovorila o ukrepih, pandemija koronavirusa podaljšana, okužb vse več

V Sloveniji, Evropi in po svetu se število okužb s koronavirusom povečuje. Število okuženih pri nas je največje v starostni skupini med 15 in 45 let, Slovenija se po številu okuženih bliža evropskemu povprečju. Rast okužb lahko pričakujemo še naslednje štiri tedne, je dejala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni Nuška Čakš Jager.

V sredo zabeležili 1738 okužb s koronavirusom

V Sloveniji so v sredo zabeležili 1738 okužb s koronavirusom, število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa je 822, kar je blizu evropskemu povprečju. “Naši kazalniki tako pri številu smrti kot pri hospitalizacijah in pri številu okuženih v zadnjih 14 dneh so bili do nedavnega pod povprečjem, sedaj pa že dosegamo evropsko povprečje, ki se bliža 1000 na 100.000 prebivalcev v 14 dneh,” je v današnji izjavi za medije dejala Čakš Jagrova.

»Za ukrepe je zadolžena strokovna skupina,« pravi ter dodaja, da se bodo vsi ukrepi dorekli na strokovni skupini in jih bo posredoval vodja v kratkem in da gre za preventivne ukrepe.

Tudi število hospitalizacij v Sloveniji rahlo narašča. Za starostno skupino 65 let in več se sicer ne nakazujejo večja tveganja za hospitalizacijo in smrt, se pa nakazuje trend izbruhov v domovih za starejše občane, je opozorila.

Čakš Jagrova je poudarila, da so epidemiološki ukrepi, torej nošenje mask, razdalja, razkuževanje in prezračevanje, še vedno priporočeni, da preprečimo širjenje bolezni. Tudi cepljenje je “izjemno pomemben in učinkovit mehanizem za preprečevanje hudih oblik bolezni in hkrati tudi širjenja”.

Obdobje epidemije podaljšano

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v torek podaljšala obdobje pandemije, saj je s povečevanjem števila okuženih in možnostjo pojava nove različice virusa situacija še zmeraj resna in za javno zdravje mednarodnega pomena še zmeraj predstavlja visoko tveganje, je povedala Čakš Jagrova.

Število primerov okužb s koronavirusom četrti teden raste povsod po svetu, razen v Afriki in ZDA, največ okužb pa beležijo v Franciji, Braziliji, Italiji in Nemčiji. Povsod prevladuje različica omikron, in sicer podrazličici BA.5 in BA.4. V Evropi upad števila primerov beležijo na Portugalskem, Norveškem in Finskem.

V Evropski uniji je z dvema odmerkoma cepljenih preko 70 odstotkov ljudi v celotni populaciji, s poživitvenim odmerkom pa preko 50 odstotkov prebivalcev. V Sloveniji pa je s poživitvenim odmerkom cepljenih nekaj več kot 30 odstotkov ljudi.

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni napoveduje rast števila okuženih, hospitalizacij na navadnih in intenzivnih oddelkih, pričakujejo pa tudi nekaj več smrti, je še povedala Nuška Čakš Jager.