• C Novo mesto
  • 06:17
  • Pet, 02.06.2023

Očitno nas čaka pogoj PC+! Logarjeva razkriva, kaj bodo predlagali vladi

Kaj nas zaradi hitrega širjenja različice omikron, zaradi česar bo vlada pretresala vse protikoronske ukrepe, čaka že v začetku novega leta? 

Zaradi pospešenega širjenja koronavirusne različice omikron so na mizi vsi ukrepi za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom, je na novinarski konferenci povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Medtem je v oddaji 24UR ZVEČER spregovorila vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar in povedala, se pri svetovalni skupini nagibajo h krajšanju karantene, saj naj bi bila inkubacijska doba v primeru različice omikron krajša od treh dni.

Pa nas zaradi porasta števila okužb čaka zaostrovanje protikoronskih ukrepov?

Logarjeva pravi, da v tem trenutku ne, kajti ves jesenski in zimski čas so odločitve sprejemali na podlagi zasedenosti intenzivnih postelj in tukaj se v tem trenutku zasedenost še ne povečuje. Svetovalna skupina pa ni naklonjena samo pogoju PC, je povedala, se pa pogovarjajo o PC+, kar pomeni, da bi bile nekatere storitve dostopne samo za cepljene in prebolevnike, ki bi se morali ob tem še testirati, drugim pa ne bi bile dostopne. Katere naj bi bile te storitve, Logarjeva ni natančneje pojasnila, saj je to “stvar pogajanj”. Bi pa lahko storitve, za katere je zdaj potreben pogoj PCT, postale dostopne le za PC+.

Cilj je ohraniti odprte šole

Samotestiranje v šolah prav tako ostaja: »Če pogledate podatke NIJZ, namreč vidite, da se je z uvedbo samotestiranja začelo število okužb v šolah izrazito nižati.«

Delež okuženih raste

V torek so ob opravljenih 10.577 PCR-testih potrdili 4068 okužb z novim koronavirusom, je objavil NIJZ. Dnevno število potrjenih okužb je tako prvič po sredini novembra preseglo 4000. Po podatkih vlade v bolnišnicah zdravijo 542 covidnih bolnikov, od tega jih 160 potrebuje intenzivno nego. Umrlo je šest covidnih bolnikov.

V bolnišnicah zdravijo 11 bolnikov več kot dan prej, v enotah intenzivne terapije pa sta dva bolnika manj. Najmlajši covidni bolnik na navadnem oddelku je star 22 let, na intenzivni negi pa 21 let, je objavila vlada. Delež pozitivnih testov je v torek znašal 38,5 odstotka, kar je nekoliko manj kot dan prej, ko je bil 45,3-odstoten. So pa v torek v primerjavi s ponedeljkom opravili 3092 več PCR-testov.

Več kot 4000 okužb so sicer nazadnje potrdili 16. novembra, in sicer 4283. Še nekoliko več jih je bilo zabeleženih 3. in 9. novembra.

N. D.; Foto: 24ur printscreen