• C Novo mesto
  • 22:30
  • Ned, 13.06.2021

Od 1. do 11. aprila imamo lockdown! Maske so obvezne, šola na daljavo, nič več zbiranja, hude omejitve pri športu, ….

Kot smo že pisali, je vlada na današnji seji sledila predlogu strokovne skupine in sprejela stroge omejitvene ukrepe, s katerimi želi zajeziti nadaljnje širjenje koronavirusa in ki bodo veljali od 1. do 12. aprila. Če bomo te ukrepe dosledno izvajali, dodatni ukrepi ne bodo potrebni, je po seji dejal premier Janez Janša in izpostavil, da smo v bitki s časom.

Od 1. do 12. aprila pouk na daljavo

Od 1. do 12. aprila bo pouk potekal na daljavo, vrtci bodo zaprti, je danes sklenila vlada. Vrtci in prvo triletje osnovnih šol bodo kljub temu zagotavljali nujno varstvo, v šolah bodo tudi otroci s posebnimi potrebami. Javni potniški promet bo deloval po počitniških voznih redih, smučišča bodo zaprta. Tehnični pregledi se ne bodo izvajali.

Od četrtka znova omejitev gibanja na regije

zapiranjem javnega življenja bo od četrtka gibanje znova omejeno na regijo prebivališča. Pri tem bo veljala izjema, saj bo prečkanje regijskih meja dovoljeno na velikonočno nedeljo. Vrata bodo v četrtek znova zaprle vse kulturne ustanove, verski obredi bodo potekali brez vernikov, tudi v času velikonočnih praznikov, je danes sklenila vlada.

Od ponedeljka omejen izstop iz in vstop v državo

S ponedeljkom bo dodatno omejen izstop iz in vstop v državo, saj želi vlada na ta način pred velikonočnimi prazniki omejiti grožnjo širjenja novega koronavirusa. Po novem ne bo več možno zapustiti Slovenije za potovanje v državo, ki je na rdečem seznamu, za vstop v Slovenijo bo potreben PCR test, je danes pojasnil notranji minister Aleš Hojs.

Spet maske

Minister za zdravje Janez Poklukar pa je pojasnil, da se znova uvaja nošenje mask na javnih prostorih, in sicer tudi na prostem, izjema pa je rekreacija v naravi. Poudaril je, da zadnje dni epidemiološki podatki niso vzpodbudni, ampak skrb vzbujajoči in da so ukrepi potrebni. Pojasnil pa je, da v času zmanjšanja aktivnosti družbenega življenja na bodo zmanjševali aktivnosti v zdravstvu, saj epidemija pušča posledice tudi na necovidnem delu zdravstva.

NaDlani.si; Foto: Pixbay