• C Novo mesto
  • 16:26
  • Sre, 22.09.2021

Od jutri dalje PCT na vsakem koraku! Kako po novem na bencinsko, k zdravniku, gostilno …

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc je izpostavil, da morajo PCT pogoj od srede naprej izpolnjevati vse osebe, ki so uporabniki storitev ali pa so prisotni pri izvajanju dejavnosti, torej vsi potrošniki. Obveznost pogoja PCT se v sredo širi tudi na uporabo mnogih storitev, kot so zdravstvo, pošte, banke, bencinski servisi, trgovine z oblačili, pohištvom, tehničnim blagom, verski obredi … Pogoj bo veljal tudi za uporabo javnega prevoza, izjema so otroci do 12. leta starosti ter starejši učenci in dijaki. Brez pogoja bo še naprej mogoč obisk živilskih trgovin, lekarn, urgence.

Kako bo to potekalo?

Od srede bo prvič pogoj PCT veljal tudi za bencinske servise. Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc je povedal, da bodo pogoj morali preverjati na vhodu. V samostojne živilske trgovine, trgovine z medicinskimi in kozmetičnimi izdelki ter lekarne lahko torej gremo brez PCT-pogoja. V te iste trgovine v trgovskih centrih pa ne, za center je treba izpolnjevati PCT-pogoj.

V gospodarstvu ukrepe večinoma pozdravljajo, se pa ne strinjajo s tem, da stroške testiranja krijejo delodajalci. »Vlado pozivamo, naj to spremeni, da bo za vse enako. To je diskriminatorno do trgovin, ki so v našem centru. Če rečejo, da velja povsod, se strinjamo. Ne moremo pa biti diskriminatorni, ker lahko odprem zasilna vrata, pa bom ljudi tam spuščal v trgovine,« je bil v nedeljski oddaji 24UR oster direktor Aleje in SES Slovenija Toni Pugelj.

Izpolnjevanje PCT-pogoja bodo potrebovali tudi za obisk zdravnika. Kot je zaslediti, bo oseba na vstopni točki povedala, zaradi kakšne zdravstvene težave prihaja v zdravstveno ustanovo. Če bo ocenjeno, da to sodi med njune storitve, bo ta storitev tudi opravljena. To ne velja samo za urgenco …

Kaj pa maske?

Glede mask odlok ne prinaša sprememb. Tako maske ostajajo obvezne v notranjih prostorih in tudi zunanjih, kjer ni možno zagotavljati medosebne razdalje najmanj 1,5 metra.

Dobro je vedeti

Kot poroča 24ur, če se testirate za vstop v službo, vam test velja en teden. Veljaven je tudi, če ga opravite s samotestiranjem, strošek mora kriti delodajalec. Vendar pa v tem primeru ne boste dobili QR-kode, ki odpira vrata restavracije ali trgovine z oblačili. Za tovrstne storitve opraviti ali PCR test, ki velja 72 ur, ali pa hitri test, ki velja 48 ur.  SMS, ki ga dobimo po opravljenem testiranju, ni veljavno dokazilo, cepilni kartonček pa je.

N. D.; Foto: Shutterstock