• C Novo mesto
  • 22:37
  • Sob, 02.03.2024

Ogenj se ne ustavi, za nameček Slovenijo stresel še potres

 Na več koncih je danes zagorelo tudi v občini Hrpelje-Kozina. Dopoldanska požara, enega od teh v naravi pod Rodikom, so že pogasili, trenutno pa se borijo z gozdnim požarom na hribu Kotel pri Slavniku. Zaradi težko dostopnega terena je gasilcem onemogočen dostop do žarišča, zato gasilskim enotam pomaga helikopter Slovenske policije. Kot je tamkajšnje Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Materija zapisalo na Facebooku, helikopter zajema vodo pri gasilskem domu v Materiji.

Zmeren potresni sunek

Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so danes ob 12.17 zabeležili zmeren potresni sunek, magnitude 2,1. Po prvih podatkih je bilo žarišče potresa 61 kilometrov severovzhodno od Ljubljane, v bližini Raven na Koroškem. Intenziteta potresa v širšem nadžariščnem območju ni presegla četrte stopnje po evropski potresni lestvici, potres pa so čutili posamezni prebivalci Slovenj Gradca, Dravograda, Vuzenice in Kotelj, so še sporočili iz Urada za seizmologijo na Agenciji RS za okolje.

Na terenu trenutno sodeluje 70 gasilcev iz domačega društva, gasilskih društev Kraške gasilske zveze in Gasilske zveze Ilirska Bistrica ter Zavod za gasilno in reševalno službo Sežana. Pri gašenju pomagajo tudi tečajniki Gasilske zveze Slovenije. »Upamo, da se požar ne bo razširil in ga bomo uspeli hitro zajeziti,« so še dodali v PGD Materija.

Na terenu tudi skoraj 140 vojakov, prihaja tudi madžarsko letalo

Medtem se več kot tisoč gasilcev še vedno bori z obsežnim požarom, ki že več dni zapored pustoši na goriškem Krasu. V posredovanje ob hudem požaru na goriškem Krasu je močno vpeta tudi Slovenska vojska. Z gašenjem iz zraka pomagajo s helikopterjem, na terenu pa je prisotnih skupno 136 vojakov. Tudi danes je na Krasu minister Marjan Šarec, ki poudarja, da je treba vse sile usmeriti v to, da požar čim bolj “zaprejo”. Na pomoč so prispela tudi tri romunska letala.

N. D.; Foto: Shutterstock