• C Novo mesto
  • 21:03
  • Pon, 20.03.2023

Oglasil se je oče napadene Nike Kovač, na twitterju pa završalo: Tako se ne povije poškodovane roke …

Direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač je neznanec fizično napadel sredi Ljubljane. Kovačeva je podala prijavo na policijo, kjer se je zaradi fizičnega nasilja zglasila že drugič v zadnjih desetih dneh. Napad so obsodili predsednik vlade in Gibanja Svoboda Robert Golob, ki je napovedal vojno sovražnemu govoru, predsednik republike Borut Pahor, ljubljanski župan Zoran Janković, ministrica za kulturo Asta Vrečko, stranki Levica in Vesna ter predsedniška kandidata Anže Logar in Nataša Pirc Musar.

»Danes so na ulici napadli mojo Niko. Fizično se jo je lotil nek moški, ki ga policija slej kot prej nikoli ne bo našla. Vsaj ponavadi je pri teh rečeh tako. Nika na srečo nima ničesar zlomljenega,« po napadu pravi njen oče Miha Kovač, katerega izjavo so objavili na facebook profilu Inštituta 8. marec. Zapisal je še: »To se ni zgodilo na protestih, na katerih bi nekdo izgubil živce, ali pa zato, ker bi Nika nekoga provocirala. Nika je zgolj mirno hodila po ulici. Na povsem običajen dan. Med civilizacijo in barbarstvom obstoji nekaj meja. V tem primeru sta padli vsaj dve. Moški, ki se fizično lotevajo žensk, so – tako kot vsi, ki se izživljajo nad šibkejšimi od sebe – podenj od podna. Tisti, ki to počnejo iz političnih razlogov, so dvojni podenj od podna, saj so moč argumenta za povrh zamenjali z argumentom brutalne, fizične moči.  Ko del političnih elit tako ravnanje privzame kot sprejemljivo tako, da ob tej zganja moralni relativizem, češ med vašim zmerjanjem naših in fizičnimi napadi na vaše praktično ni razlike, s tem fizično nasilje dobi domovinsko pravico, družba pa začne izgubljati svoj moralni kompas. Tisti moralni kompas, zaradi katerega sta enakopravnost spolov in moč argumenta dve nedotakljivi vrednoti, ki nam med drugim omogočata, da živimo v demokraciji.  Ne dvomim namreč, da je Nika velikega dela žaljivk, zmerljivk in groženj deležna, ker je mlada ženska, saj česa podobnega ni bil deležen še noben mnenjski voditelj moškega spola. Od tu do Irana je zato manj kot korak. Za vse nas, ki tja nočemo, je zadnji čas, da se ustavimo. Ne glede na to, ali smo levi ali desni, potrebujemo skupne demokratične vrednote skupne, sicer demokratične družbe ni.«

Ljudje blizu desnice napad sicer obsojajo, a skozi njihove zapise je slutiti tudi namigovanja, da naj bi bilo vse skupaj izmišljeno:

zapis pa se je že odzval Boris Tomašič, ki je napad obsodil, a zaradi blatenja družbe, ki jo vodi, napovedal tožbo.

N. D.; Foto: facebook