• C Novo mesto
  • 01:16
  • Tor, 19.10.2021

Po kaosu v Ljubljani se je oglasila Saša Lendero: Protesti so bili mirni, izgredi pa nastavljeni

Nasprotiki ukrepov za boj proti koronavirusu so se včeraj zbrali na Trgu republike v Ljubljani. Vlado so kritizirali s skandiranjem, češ da naj odstopi. Po dveh urah so prižgali bakle in jih začeli metati v slovenski parlament. V nemirih je bilo ranjenih več policistov, nad našim glavnim mestom pa so leteli helikopterji. Protesti, katere je policija ocenila, da se jih je udeležilo več kot 8000 ljudi.

Protestniki, ki so se zbrali, so imeli dve zahtevi: spremembo ukrepov za boj proti COVID-19 v priporočila in predčasne volitve. Pred protestom so organizatorji pozvali k mirnemu shodu, vendar se je incident zgodil takoj, ko je neznana oseba na enega od policistov, ki so varovali shod, vrgla steklenico. Zbrani so se približali tudi vhodu v stavbo parlamenta. Policija je zato okrepila svojo prisotnost pred državnim zborom. Okoli 21. ure je policija prek megafona ljudem sporočila, da je shod razpuščen in zahtevala, da se umaknejo do Prešernove na eni ali do Slovenske ceste na drugi strani.

Kaj pravi policija?

S policijske uprave Ljubljana so sporočili, da je na shodu prišlo do množične kršitve javnega reda in miru, kjer so protestniki v policiste in stavbo DZ metali steklenice, granitne kocke in pirotehniko, zato je bil shod s strani policije razpuščen. »Osebe so bile večkrat pozvane, naj zapustijo Trg republike, vendar tega ukaza niso upoštevale, zato so policisti množico s Trga republike razgnali. Posamezne skupine so se nato na območju centra Ljubljane uprle in niso upoštevale ukazov policije, naj se razidejo, prav tako je prišlo do napadov na policiste, v katere so posamezniki metali granitne kocke in druge predmete, ter uporabljali pirotehniko,« so navedli na ljubljanski policijski upravi.

Dodali so, da policijska intervencija še poteka in da poskuša policija v širši okolici središča mesta razgnati posamezne skupine. Zoper osebe, ki na Šubičevi cesti niso upoštevale ukazov, naj se razidejo, je bil uporabljen tudi vodni top.

Hojs obsoja, Lendero o lažeh v medijih

Odzval se je tudi notranji minister Aleš Hojs, ki je tvitnil, da gre za ponovitev novembrskih nasilnih izgredov. »Takrat so na nasilne proteste vabili poslanci strank Levica in SD, tokrat njihove izpostave,« je zapisal.

Oglasila pa je tudi priljubljena slovenska pevka Saša Lendero, ki je na shodu pela himno. »Skrajneži? Ne! Ljudje, ki ne morejo in nočejo živeti v sovraštvu. Iz prve roke, ker mediji lažejo – protesti so bili mirni, izgredi pa nastavljeni. Samo toliko, da boste vedeli! « je zapisala na facebooku.

N. D.; Foto: printscreen N1