• C Novo mesto
  • 19:26
  • Sob, 04.02.2023

Po spletu kroži fotografija mednožja Aleša Primca iz soočenja, znan je tudi razlog!

Kot smo že pisali, so pred nedeljskim referendumom o noveli zakona o vladi so zagovorniki in nasprotniki zakona soočili mnenja na TV Slovenija. Zagovorniki zakona izpostavljajo predvsem dejstvo, da si je vsaka vlada do zdaj lahko delo organizirala sama, nasprotniki pa trdijo, da gre za nepotrebno širitev in zapravljanje davkoplačevalskega denarja.

Sprememba zakona o vladi predvideva reorganizacijo nekaterih ministrstev in ustanovitev treh novih. Vlada bi ustanovila ministrstvo za solidarno prihodnost, ministrstvo za podnebje in energijo. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pa bi se razdelilo na dva resorja, in sicer za vzgojo in šolstvo ter ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

Poleg tega bi se nekatera ministrstva preimenovala, spremenile bi se tudi nekatere pristojnosti posameznih resorjev. Pod okrilje gospodarskega ministrstva bi prešel šport, ministrstvo pa bi se preimenovalo v ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport. Zdajšnje ministrstvo za okolje in prostor bi se preimenovalo v ministrstvo za varstvo narave in prostor, zunanje ministrstvo pa v ministrstvo za zunanje in evropske zadeve.

 

Kdo se je vse soočil?

V drugem delu so mnenja soočili vsi, ki so se kot organizatorji vključili v kampanjo. Politične stranke so poleg Grimsa (SDS) zastopali še Urška Klakočar Zupančič (Gibanje Svoboda), Dominika Švarc Pipan (SD), Luka Mesec (Levica), Marko Balažic (SLS), Boštjan M. Turk (Nova ljudska stranka Slovenije). V soočenju so sodelovali tudi Aleš Primc (Združenje Gibanje za otroke in družine), Andrej Umek (Zbor za republiko – inštitut za analize in dialog) in Vili Kovačič (Društvo Davkoplačevalci se ne damo). Primc, ki je bil v prejšnji Janševi vladi direktor takrat novoustanovljenega urada za demografijo, je izpostavil, da vsako ministrstvo stane bistveno več kot urad z 10 zaposlenimi. Meni, da je pomembno, da imamo funkcionalno državno upravo, vse države pa skrbijo, da imajo ljudje vtis, da imajo vitko in poceni državno upravo, s katero so zadovoljni.

Pomenljiva fotografija

Medtem pa Slovenske novice poročajo, da je po spletnih omrežjih zakrožila fotografija Aleša Primca med četrtkovim gostovanjem v referendumski oddaji na RTV Slovenija. Skupaj z njo kroži tudi povečana fotografija, kjer je poudarjeno njegovo mednožje. Razlog? Imel naj bi »odprto trgovino«, kot rečemo po domače, ko si nekdo pozabi zapeti zadrgo.

N. D.; Foto: RTV Slovenija