• C Novo mesto
  • 15:03
  • Sre, 22.09.2021

Pogoj PCT za obisk pri zdravniku ne velja! Janša razkril, ali bodo zaprli državo

Minister za zdravje Janez Poklukar naj bi na skupščini združenja zdravstvenih zavodov napovedal spremembo odloka, s katero (sporni) PCT pogoj za obisk pri zdravniku ne bo več veljal. Kot nam je za 24ur potrdil direktor Zdravstvenega doma Kamnik Sašo Rebolj, pacienti za pregled, tudi če ne gre za nujne primere, že zdaj ne potrebujejo potrdila o prebolevnosti, cepljenju ali testiranju. »Ta pogoj izvajamo izključno za zunanje obiskovalce, kot so recimo serviserji in podobno, a takšne osebe v našo ustanovo tako ali tako pridejo redko,« je povedal Rebolj. Slednji meni,  da je bil odlok res ‘slabo formuliran’, a kot pravi, so si ga v njegovem zdravstvenem domu že od začetka interpretirali tako, da PCT-pogoj za paciente ne velja.

Čas je za cepljenje!

V Sloveniji so v torek ob 5159 PCR-testih potrdili 1093 okužb z novim koronavirusom, kar je največ v četrtem valu. V bolnišnicah zdravijo 243 bolnikov s potrjeno okužbo, 61 jih potrebuje intenzivno zdravljenje. V torek so umrli trije covidni bolniki, je objavila vlada. »Danes ni spodbuden dan, saj smo presegli mejo 1000 okuženih v četrtem valu,« je aktualne epidemiološke podatke v Tolminu komentiral minister Poklukar. Nazadnje so več kot tisoč koronavirusnih okužb v enem dnevu v Sloveniji našteli konec aprila, na vrhuncu spomladanskega vala. Vse prebivalce ob tem poziva, da se vsi skupaj solidarno in družbeno odgovorno odločimo za cepljenje. »Čas je za razum. Čas je za cepljenje,« je poudaril ob robu vladnega obiska na Goriškem.

Kaj pravi premier?

Oglasil se je tudi premier Janez Janša: »Nobenega zaprtja države ne bo. Je pa že cca 100 razredov v karanteni, ker se mnogi iz sebičnosti ne cepijo, čeprav je cepiva dovolj in je vsem na voljo brez plačila.«  Sloveniji imamo sicer porast okužb z novim koronavirusom (po zadnjih podatkih smo v torek odkrili že tisoč okuženih z novim koronavirusom), s covidnimi pacienti se polnijo tudi bolnišnice. V Sloveniji je z enim odmerkom sicer cepljenih 1.008.808 ljudi, kar predstavlja 48 odstotkov populacije. Med starejšimi od 18 let je cepljenih 57 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 70 odstotkov. Z vsemi odmerki je cepljenih 921.538 ljudi oziroma 44 odstotkov prebivalcev. Med starejšimi od 18 let je polno cepljenih 52 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 65 odstotkov prebivalcev, je objavila vlada.

NaDlani.si; Foto: youtube