• C Novo mesto
  • 17:50
  • Sob, 04.12.2021

Potrdili 4.481 okužb, inšpektorico med novinarsko oblile solze, ko se je spomnila na hči

Včeraj so ob 10.571 PCR-testih potrdili 4481 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje. Delež pozitivnih je bil 42,4 odstotka. V bolnišnicah po podatkih vlade zdravijo 889 covidnih bolnikov ali 15 več kot dan prej. Intenzivno nego jih potrebuje 191 ali dva manj. Umrlo jih je 20, kar je osem več. Dnevno število umrlih s covidom-19 je tako najvišje po 2. februarju, ko jih je bilo 23.

Po oceni NIJZ je v državi 39.011 aktivnih primerov okužb. Sedemdnevno povprečje števila potrjenih primerov se je dvignilo na 3322, kar je 144 več kot dan prej. Štirinajstdnevno povprečje števila potrjenih okužb na 100.000 prebivalcev pa je 1849, kar je 64 več kot dan prej. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.199.515 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.126.531.

Solze na obrazu inšpektorice

» Razumem, da se nekaterim zdi absurdno dokazovati, da ste zdravi. Vendar, to je trenutno edini način, da se te nadloge končno znebimo. Sama imam svetlo točko za pomlad, in sicer maturantski ples hčere. Želim si, da bi tudi moja hči imela primeren zaključek šolanja,« je povedala v. d. glavne tržne inšpektorice Martina Gašperlin , ki so jo zaradi osebne stiske in hujše oblike covida v družini na novinarski konferenci premagale solze.

So pa po njenih besedah inšpektorji sv nadzoru nad izpolnjevanjem pogoja PCT v trgovinski in gostinski dejavnosti od 1. do 7. novembra  opravili 648 nadzorov, pri tem so začasno zaprli osem prodajaln in en gostinski lokal. Stanje pri bencinskih servisih se izboljšuje, petina gostincev noče upoštevati ukrepa. Čez vikend so po celi Sloveniji pod drobnogled vzeli 153 trgovcev, skoraj polovica od teh je bila bencinskih servisov. Ti so namreč po njenih besedah še posebej problematični glede preverjanja pogoja PCT. V šestih primerih so inšpektorji z ustno odločbo prepovedali opravljanje dejavnosti do odprave nepravilnosti, in sicer trem bencinskim črpalkam (v Izoli, Postojni in Mariboru) ter trem trgovinam (Kik, Tom Taylor in Tedi). Od opravljenih nadzorov čez vikend so v nedeljo pregledali 13 bencinskih servisov na območju Dolenjske, ti niso bili problematični, 17 bencinskih servisov na območju Mariboru, enega je inšpektor z ustno odločbo začasno zaprl do odprave nepravilnosti, ter šest bencinskih servisov na območju Nove Gorice, kjer so v dveh primerih izrekli opozorilo, saj so sicer zagotavljali preverjanje, a šele pri blagajni. To, da trgovec pri blagajni vpraša za pogoj PCT, po pojasnilih Gašperlinove ni v redu.

STA, Foto: youtube