• C Novo mesto
  • 18:33
  • Tor, 21.03.2023

Pozor, to opozorilo velja za celotno Slovenijo! Gasilci dvakrat posredovali v občini Trebnje

Po vsej državi razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja.

Uprava za zaščito in reševanje je z današnjim dnem po vsej državi – izjema so območja s snežno odejo – razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja. Od danes je tako poleg požiganja in odmetavanja gorečih ter drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi izvajanje aktivnosti, ki predstavljajo požarno nevarnost.

Natančneje je v naravnem okolju prepovedano kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, zunaj pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in policija bosta v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja izvajala poostren nadzor.

Zaradi suhe zime prihaja po vsej državi do številnih manjših požarov trave, grmičevja in podrasti v gozdu, prihaja tudi do prvih večjih požarov. Padavin sicer po napovedih vremenoslovcev ni pričakovati vsaj do konca naslednjega tedna, tako da se bo suša ob prehodu v koledarsko pomlad še stopnjevala. Obenem za prihodnji vikend kaže na vnovično ohladitev.

Gorelo v naselju Vejar

Dodajmo, da je včeraj ob 23.06 je pri naselju Vejar, občina Trebnje, gorelo v gozdu. Gasilci PGD Trebnje, Račje Selo, Trebanjski vrh, Ponikve in Lukovek, so pogasili goreča drevesa in podrast na površini okoli dva hektarja. Obveščene so bile pristojne službe. Prav tako je ob 15.55 v naselju Vejar,  gorelo ostrešje stanovanjske hiše. Še pred prihodom gasilcev so domači razkrili del ostrešja in začetni požar pogasili. Gasilci PGD Trebnje in Račje selo so objekt pregledali s termovizijsko kamero.

N. D.; Foto: PGD Trebnje