• C Novo mesto
  • 11:43
  • Sob, 27.11.2021

Pri Stevanoviću poteka hišna preiskava, Resni.ca pa se spominja Janeza Janše

Pri predsedniku stranke Resni.ca in pobudniku protestov, ki so v središču Ljubljane eskalirali v izgrede, Zoranu Stevanoviću potekajo hišne preiskave, so sporočili iz njegove stranke.  Kriminalisti naj bi se po poročanju TV Slovenija na domačem naslovu Stevanovića zglasili okoli 9. ure zjutraj, kakšno uro kasneje pa je preiskava potekala tudi na sedežu stranke Resni.ca v poslopju Stare pošte v središču Kranja. Kriminalisti so stavbo zapustili skupaj s Stevanovićem in odvetnikom po poldrugi uri, so še poročali.

Neuspešen sestanek s predsednikom

Znano je, da so neuradnega organizatorja protestov v torek zaradi suma storitve kaznivega dejanja hujskanja k upiranju pridržali in ga na policiji tudi zaslišali. Na družabnih omrežjih so nekateri navajali tudi to, da so Stvanovića ob približno 18. uri opazili v enem od lokalov na območju ljubljanske Aleje, kjer naj bi pil kavo, zato so mnogi začeli dvomiti, da je v resnici pristal v pridržanju. Po spet drugih neuradnih informacijah naj bi se Stevanović pozneje policiji predal sam.

Še pred tem se je Stevanović v ponedeljek srečal s predsednikom republike Borutom Pahorjem in mu predlagal, naj vlado takoj pozove k odstopu in odpravi obvezujočih ukrepov. Glede tega je predsednik pojasnil, da sodeluje z vsemi vladami, ki jih izvoli Državni zbor, zato ne sprejema pobude Stevanovića, da naj predsednik republike pozove vlado k odstopu. »To popolnoma razumemo. Sem rahlo razočaran, a bilo je pričakovano,« je komentiral Stevanović.

»Za noben denar ne bi dal gor zaščitne maske. To so vedeli in zato tega niso zahtevali. Glede PCT-pogoja vsi vedo, da sem covid-19 prebolel, oziroma tako so rekli zdravniki, ker sam nisem vedel, da sem bil bolan,« pa je v izjavi za medije povedal Stevanović, ki je v predsedniško palačo vkorakal kar brez maske.

Pridržan tudi raper Zlatko, a hišnih preiskav ne bo

Med pridržanimi na sredinem protestu je bil tudi glasbenik Zlatan Čordić, ki je imel pred tem govor na shodu. Njegov odvetnik David Sluga je za STA pojasnil, da hišnih preiskav pri Ćordiću ne pričakuje. Kot je dejal, bo Ćordić pred preiskovalnega sodnika priveden pred iztekom roka, ki se mu sicer izteče okoli 16. ure. Po privedbi k sodniku Sluga pričakuje Ćordićev izpust. Spletni portal 24ur.com poroča, da preiskave vodi Nacionalni preiskovalni urad (NPU). Nadaljnje informacije in potrditve o pridržanjih in preiskavah s strani policije pa zaenkrat še čakamo.

N. D.; Foto: youtube