• C Novo mesto
  • 00:40
  • Tor, 29.11.2022

Pripravlja se drugo znižanje pokojnin v zgodovini Slovenije! Poglejte, za koliko naj bi se znižale …

Vladi je po besedah predsednice SAB Alenke Bratušek v dobrem letu uspelo razstreliti javne finance v popolno katastrofo – Slovenijo je zadolžila zgodovinsko visoko, prihodnje leto pa se očitno obeta še udarec za upokojence. Ob načrtovanem povečanju izdatkov države se bodo namreč po izračunih fiskalnega sveta pokojnine morale znižati. Fiskalni svet je ob namreč ob pregledu proračunskih dokumentov ugotovil, da za leto 2022, pri ministrstvu za finance načrtujejo kar 6,4 odstotno znižanje sredstev za pokojnino. To pomeni, da v prihodnjem letu za upokojence ne bo solidarnostnih dodatkov, za dosego tega cilja pa bi se morale znižati tudi pokojnine. Če bi se vse pokojnine znižale enako to pomeni, da bi tisti, ki prejema letos 800 evrov pokojnine, prihodnje leto dobival 749 evrov, tisti, ki dobiva tisoč evrov pokojnine, bi po novem prejel 936 evrov …

»Vlada SDS, NSI in SMC skupaj z DeSUS in SNS, pripravlja drugo znižanje pokojnin v zgodovini Slovenije – ZUJF2! V stranki SAB bomo naredili vse, da do tega ne pride, je bila na facebooku jasna nekdanja premierka in predsednica stranke SAB.

Finančni minister Andrej Šircelj je bojazni o zvišanju pokojnin na seji odbora za finance zavrnil. Predsednik fiskalnega sveta Davorin Kračun pa je pojasnil, da so najprej s finančnega ministrstva res prejeli podatek o znižanju skupnega zneska pokojnin v letu 2022 za 6,4 odstotka, danes pa so neuradno dobili nove projekcije in te kažejo, da se bodo sredstva za pokojnine prihodnje leto zvišala za dva odstotka. Rast skupnih socialnih nadomestil pa je predvidena za 0,4 odstotka, kar je občutno manj kot v letih prek krizo, je dodal.

NaDlani.si; Foto: arhiv