• C Novo mesto
  • 02:11
  • Pet, 01.07.2022

Programski svetnik RTV spregovoril: Informativnega programa RTV-ja ‘sploh več ne rabimo’

poletni festival

Programski svetnik RTV Slovenija Slavko Kmetič očitno meni, da je informativni program nacionalne RTV hiše danes nepotreben, saj da ljudje dobijo informacije preko spleta ali pa na drugih televizijah. Kmetič je namreč v oddaji Tema dneva na Nova24TV razpravljal o stavki novinarjev na RTV Slovenija in o stanju informativnega programa javne RTV. Ko je komentiral posvetovalni referendum o RTV naročnini, ki ga predlaga SDS je povedal: »Te zahteve po referendumu so absolutno legitimne. Moramo vedeti, da danes 90 odstotkov informacij dobimo preko spleta. Mi informativnega programa RTV-ja sploh več ne rabimo. Imamo vašo televizijo, imamo druge televizije. Ko so imeli monopol bi človek še razumel, da so lahko bili frajerji v narekovaju, danes pa to ne morejo več biti. Ampak oni se tega ne zavedajo.«

Odbor DZ za končanje pritiskov na uredniško avtonomijo na RTVS

Spomnimo, da je ravno včeraj Odbor DZ za kulturo je pozval vodstvo RTV Slovenija, da dosledno zagotavlja ustavno pravico do obveščenosti. Nemudoma naj tudi preneha izvajati pritisk na uredniško neodvisnost in institucionalno avtonomijo zavoda ter spet vzpostavi pogoje za neodvisno delo novinarjev. Hkrati naj preneha z diskreditacijami zaposlenih in pritiskih nanje, so pozvali.

Predsednica odbora Tamara Vonta (Svoboda) je sejo odbora sklicala zaradi dogajanja na zavodu, katerega novinarski sindikati, združeni v koordinaciji, so v ponedeljek opozorili na grob poseg vodstva RTVS v novinarsko avtonomijo. Kot je dejala na začetku seje, je v zadnjih dneh celo površnemu opazovalcu postalo očitno, da je na RTVS nekaj narobe. Po njenih besedah so zaskrbljujoče tudi napovedi vodstva zavoda o ukinjanju nekaterih dopisništev v tujini. S tem gre za poseganje v temelje RTVS in ustavno pravico o obveščenosti, je izpostavila.

Mojca Pašek Šetinc (Svoboda) je ob tem, kar se dogaja na RTVS, izrazila žalost. Vodstvo po njenih besedah posega v program, umika zaposlene, jih premešča z enega na drugi televizijski program. Vodstvo in programski svet delujeta v smeri uničenja zavoda, meni. “Zavedate se, da tega medija ne morete prevzeti,” je poudarila. “Ker tega ne morete, ga želite uničiti,” je dodala. Toda javna RTV je po njenih besedah od vseh, ne pa od določenih posameznikov ali strank.

Poslanka SDS Alenka Jeraj je dejala, da je odgovornost vodstva poskrbeti za učinkovit javni servis, kar mu tudi uspeva. Pri tem pa se po njenih besedah sooča z močnim nasprotovanjem tistih, ki so proti spremembam. Ob opozorilih, da vodstvo ne posluša nezadovoljnih novinarjev, pa je dejala, da bo treba težave reševati znotraj hiše. Le tam je po njenem prepričanju pravo mesto za to.

N. D.; Foto: twitter

odpravi dioptrijo