• C Novo mesto
  • 00:35
  • Pon, 18.10.2021

Protokol PCT naj vse bolj zamenja protokol PC oz. C!? Na ministrstvu ne povedo, koliko cepljenih je okuženih

V četrtek so v Sloveniji opravili 5186 PCR-testov in potrdili 998 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Pozitivnih je bilo tako 19,2 odstotka opravljenih testov. V bolnišnicah zdravijo 278 bolnikov s potrjeno okužbo, 61 jih potrebuje intenzivno zdravljenje. V četrtek so umrli štirje covidni bolniki. V bolnišnicah po podatkih vlade zdravijo devet covidnih bolnikov več kot dan prej, dva manj potrebujeta intenzivno zdravljenje. Najmlajši covidni bolnik, ki se zdravi v bolnišnici, je star 24 let, najmlajši na intenzivni terapiji pa 27 let.

Pahor pozval k razmisleku

Predsednik republike Borut Pahor, minister za zdravje Janez Poklukar in del članov svetovalne skupine za obvladovanje epidemije covida-19 so danes v predsedniški palači razpravljali o epidemiji. Po posvetu so pozvali k cepljenju, še posebej vse starejše od 50 let. Poklukar je napovedal, da bo, če bo to potrebno, vlada zopet razglasila epidemijo. Pahor je vse državljane, ki tega še niso storili, pozval k razmisleku o cepljenju. Tudi on je še posebej nagovoril vse starejše od 50 let, saj veljajo za posebej ogroženo skupino. »S tem ne zavarujete le sebe, pač pa tudi svoje otroke,« je poudaril predsednik. »Epidemija ni problem zdravstva. Epidemija je skupen problem. Ne sme nas ločevati, ampak povezovati. To je pot do zmage. Solidarnost, ki jo poznamo v slovenski družbi, je pomembna za dosego ciljne precepljenosti. Biti solidaren pomeni, da se cepimo za tistega, ki se ne more. Za otroke in za tiste, ki se ne morejo iz zdravstvenih razlogov,« še razmišlja prvi mož zdravstvenega resorja, ki je zaključil, da naj protokol PCT vse bolj zamenja protokol PC oziroma C.

Ali cepljeni lahko zbolijo?

Na ministrstvu za zdravje so Slovenskim novicam razkrili, da je bilo na včerajšnji dan med 278 hospitaliziranimi 59 cepljenih, kar pomeni, da je tistih hospitaliziranih bolnikov, ki niso cepljeni, 79 odstotkov. Na NIJZ so želeli preveriti, koliko ljudi, ki so cepljeni, se okuži dnevno. Od tam so jih preusmerili na ministrstvo za zdravje, kjer pa teh podatkov nimajo.

N. D.; Foto: youtube