• 1.92C Novo mesto
  • 12:06
  • Tor, 19.01.2021

Razkrito, kako se bodo sproščali ukrepi: Božično-novoletne praznike bomo mogoče preživeli v …

»Če bomo vsi dosledno izvajali vse ukrepe, bomo tako lahko božično-novoletne praznike mogoče preživeli še v nekoliko bolj sproščenem vzdušju,« sporočajo raziskovalci Inštituta Jožef Stefan IJS.

»Včerajšnji dan je bil prvi v vsem tednu, ki je pokazal nekaj upanja. Zdaj vsi vemo, da gre zares in se ukrepov držimo, upam, da se bo trend nadaljeval in bomo naslednji teden lahko začeli razmišljati o postopnih, previdnih odpiranjih. A tja moramo še priti, podatki za en dan ne zadostujejo,« je v Dnevniku na TV Slovenija pojasnila vodja svetovalne skupine Bojana Beović.

Ko bodo odločali o sprostitvah, bodo najprej odprli šole, zlasti za nižje razrede, ter tiste dejavnosti, ki lahko, če so dobro organizirane, potekajo varno, je povedala.

Umrlo 43 bolnikov s covidom-19

V petek so v Sloveniji ob opravljenih 6938 testih potrdili 1591 okužb z novim koronavirusom, je na Twitterju objavila vlada. Bolnišnično zdravljenje je potrebovalo 1258 bolnikov s covidom-19, to je 66 manj kot v četrtek. Intenzivno zdravljenje jih je potrebovali 194, kar je 12 manj kot v četrtek. Umrlo je 43 covidnih bolnikov.

Podatki kažejo, da je bilo v petek opravljenih 351 več testov kot v četrtek, v petek so potrdili 18 okužb manj kot dan prej. Delež pozitivnih testov je v petek znašal 22,9 odstotka, potem ko je bil v četrtek 24,4-odstoten.

NaDlani.si; Foto: youtube