• C Novo mesto
  • 05:55
  • Tor, 21.09.2021

S cepivom proti koronavirusu so prišli v novomeško romsko naselje: vas zanima, koliko se jih je cepilo?

Na pobudo romskega društva Romani Union iz Murske Sobote in Društva za razvijanje prostovoljnega dela, ki v novomeškem romskem naselju Žabjak-Brezje vodi dnevni center za otroke, so tam v sredo pripravili zdravstveni delavnici in cepljenje proti covidu-19. Cepilo se je osem tamkajšnjih prebivalcev, zanimanje za cepljene je bilo sicer večje, piše STA.

Omenjeni delavnici in cepljenje so sicer pripravili v okviru projekta ministrstva za zdravje Krepitev zdravja romske skupnosti v Sloveniji s poudarkom na ženskah, otrocih in starejših. Zdravstvene delavnice se je udeležilo 45 staršev otrok omenjenega dnevnega centra. Tem so svetovali, kako izboljšati lastno zdravje, se zdravo gibati in prehranjevati, kako poskrbeti za higieno in s tem zmanjšati bolezenska tveganja.

V sredo so se dotaknili tudi epidemije covida-19 in udeležence delavnice podučili o ukrepih za preprečevanje širjenja okužbe in pomembnosti cepljenja. Staršem in sorodnikom uporabnikov dnevnega centra so omogočili tudi prostovoljno cepljenje, ki ga je izvedla mobilna cepilna enota Zdravstvenega doma Novo mesto, je po navedbah novomeških prostovoljcev povedala vodja Dnevnega centra za otroke Brezje Mojca Vegelj. Zdravstvene delavnice za odrasle se je udeležilo 45 staršev, delavnice za mlajše pa 50 otrok, je še sporočilo novomeško Društvo za razvijanje prostovoljnega dela.

NaDlani.si; Foto: Pixbay