• C Novo mesto
  • 03:41
  • Čet, 30.05.2024

Salamijada samo za moške, razburjenje pri Inštitutu 8. marec

V Sevnici se že več kot šest desetletij odvija tradicionalna salamijada, dogodek, ki je namenjen izključno moškim, odvija pa se 10. marca, na dan mučenikov. Letošnje leto ni prineslo sprememb, saj so organizatorji ponovno vabili samo moške, kar je sprožilo burni odziv Inštituta 8. marec, ki ga vodi Nika Kovač, in so izrazili nezadovoljstvo in zaskrbljenost glede ohranjanja te tradicije, ki v današnjem času vzbuja vprašanja o enakopravnosti spolov.

Tradicija sevniške salamijade sega v leto 1963, ko so bile na dogodku prisotne tudi ženske, ki pa so ob večeru začele “priganjati” domov, moški pa o tem niso želeli nič slišati. Soustanovitelju Petru Vrtovšku je bilo tega dovolj in tako je bil na dogodku izrečen stavek, ki je zaznamoval dogodek za vsa nadaljnja leta: “Bej’žte, ženske, drugo leto bo salamijada brez vas.” Odločitev, sprejeta pred desetletji, je do danes ostala nespremenjena, kljub spremembam v družbi in razumevanju enakopravnosti spolov.

Inštitut 8. marec je v svoji objavi na Facebooku izpostavil, da prejema mnoga sporočila, ki opozarjajo na izključitev žensk s salamijade. Poudarjajo, da izdelava domačih salam ni in ne more biti “rezervirana samo za moške”, ter da tradicija ne sme biti izgovor za diskriminacijo ali izključevanje.

Kljub tradicionalnemu stališču, da je dogodek namenjen samo moškim, so organizatorji letos zabeležili prisotnost žensk med tekmovalci. Simona Felicijan iz Boštanja je dokazala, da tradicija ni nujno vodilo za kakovost, saj je zasedla odlično drugo mesto.

Zdravko Mastnak, predsednik Društva salamarjev Sevnica, je za portal eposavje.com povedal, da bi odprtje dogodka za ženske lahko prineslo svežino in novo dimenzijo salamijadi. Obenem pa poudarja, da je kljub možnosti spremembe, tradicija, po kateri so na dogodek vabljeni izključno moški, ostala nespremenjena.

Pripravil: NaDlani.si, foto: FB Društvo salamarjev Sevnica