• C Novo mesto
  • 07:38
  • Sre, 29.06.2022

Slovenija pred desetdnevnim popolnim zaprtjem države!? »Šlo je za vsebinsko napako v zapisniku«

Svetovalna skupina za covid-19 je po neuradnih, a zanesljivih informacijah STA v ponedeljek sklenila, da predlaga desetdnevno popolno zaprtje države. Če se vlada za to ne bi odločila, pa predlagajo druge omejitvene ukrepe. Vodja svetovalne skupine Mateja Logar je za STA potrdila, da se bo svetovalna skupina danes sestala z vlado.

Dve možnosti

Druga možnost ukrepanja, če se vlada ne odloči za popolno zaprtje države, ki ga predlaga svetovalna skupina, pa je strog nadzor nad spoštovanjem PCT (preboleli, cepljeni in testirani) pogojev in omejitev delovanja gostinskih lokalov do 23. ure. Predlagajo tudi, da bi športne prireditve potekale brez prisotnosti gledalcev, delo od doma za javni sektor, omejitev zasebnega zbiranja na deset ljudi, pri čemer morajo vsi izpolnjevati PCT pogoj. Če se s temi ukrepi v enem tednu ne bi izboljšalo epidemiološko stanje, svetovalna skupina neuradno vseeno predlaga popolno zaprtje države za deset dni. Prav tako se svetovalna skupina zavzema za boljšo dostopnost do brezplačnega hitrega testiranja prebivalstva. Logarjeva je bila sicer po informacijah STA že zjutraj na sestanku pri ministru za zdravje Janezu Poklukarju.

Foto: Shutterstock

Številke so slabe

V ponedeljek so v Sloveniji opravili 2634 PCR-testov in z njimi potrdili 1136 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Pozitivnih je tako 43 odstotkov opravljenih testov. Po oceni NIJZ je v državi 28.047 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah zdravijo 634 covidnih bolnikov, 158 jih potrebuje intenzivno nego, kar je največ od 27. aprila.

»Visoke številke novookuženih v Sloveniji nas presenečajo. Imamo težko epidemiološko situacijo. Ukrepanje je nujno potrebno tudi na lokalnem nivoju. Napoved je, da bomo rasli do sredine novembra, potem se bo krivulja počasi obrnila navzdol. Seveda, če ne bo vmes kakšnega novega izbruha,« je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 povedal Milan Krek, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Izpostavil je tudi pomen cepljenja: »Cepimo se, da bomo zmanjšali umrljivost. Cepiva je dovolj in lahko zaščitimo ljudi, da ne bi prišlo do hudih zapletov in nepotrebnih smrti.« Slovenija je trenutno sicer med slabše precepljenimi državami v Evropi. Krek je v odgovoru na novinarsko vprašanje povedal še, da se nošenje maske priporoča tako cepljenim kot necepljenim. Glede testiranja pa je dejal, da se bo v primeru dodatnega poslabšanja situacije, verjetno testiralo tudi cepljene. Po njegovih besedah se bližamo točki, ko bodo uvedli pogoj PC. »Ko bomo ocenili situacijo, da je mogoče operirati samo še s pogojem PC, bomo to uvedli. To je uvedla tudi Avstrija. Tisti, ki niso cepljeni, imajo posebne pogoje za dostop do raznih bonitet,« je še dejal.

Večina ukinja vse nenujne programe

Predstavniki ministrstva za zdravje in vodstev bolnišnic so se na današnjem sestanku dogovorili, da bo večina bolnišnic ukinila vse nenujne programe. Hkrati bodo bolnišnice s sredo povečale kapacitete na intenzivnih oddelkih na 182 postelj, povečalo se bo tudi število navadnih postelj za covidne bolnike.

Preobrat

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je po sestanku s predstavniki vlade za STA dejala, da so vladi predlagali zaostritev covidnih ukrepov, ne pa popolnega 10-dnevnega zaprtja države. Kot je pojasnila, je v osnutku zapisnika s ponedeljkove seje svetovalne skupine resda pisalo, da se predlaga 10-dnevno popolno zaprtje države, a da je pri tem šlo za vsebinsko napako v zapisniku, ki še ni bil potrjen. Zapisnik je bil danes popravljen in nato posredovan ministrstvu za zdravje, je dodala.

STA; Foto: youtube