• C Novo mesto
  • 05:56
  • Tor, 05.03.2024

Slovenija suspendirala Schengen in ponovno vzpostavlja nadzor na meji s Hrvaško

Vlada je danes sprejela odlok o uvedbi začasnega ponovnega nadzora na mejah s Hrvaško in Madžarsko. Nadzor bo Slovenija uvedla v soboto, so povedali na novinarski konferenci po seji vlade. Podrobnosti bo danes v Luxembourgu pojasnil notranji minister Boštjan Poklukar, kasneje pa bo izjavo posredovala tudi policija.

Pred tem je Italija sporočila, da bo v soboto uvedla nadzor na meji s Slovenijo, in sicer najprej za deset dni z možnostjo podaljšanja. V skladu s schengenskimi pravili mora država schegenskega območja o uvedbi nadzora na notranji schengenski meji obvestiti tudi Bruselj. Zaradi migracijskega pritiska in zaradi razmer na Bližnjem vzhodu je več držav EU v zadnjem času uvedlo ali se odločilo za podaljšanje nadzora na notranjih schengenskih mejah. Med njimi je Avstrija, ki nadzor na meji s Slovenijo izvaja že od leta 2015 in ga je pred kratkim podaljšala še za pol leta.

Stanje v schengenskem območju je sicer ena od osrednjih tem današnjega zasedanja notranjih ministrov članic EU v Luxembourgu, ki se ga udeležuje tudi Poklukar.

N. D.; Foto: arhiv