• C Novo mesto
  • 00:46
  • Pon, 18.10.2021

Slovenijo že dvakrat streslo! Dopoldan v bližini Trebnjega, popoldan v bližini Metlike

Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so ob 3.08 zabeležili zmeren potresni sunek, magnitude 2,5. Po prvih podatkih je bilo žarišče potresa 44 kilometrov vzhodno od Ljubljane, v bližini Trebnjega.

Intenziteta potresa v širšem nadžariščnem območju ni presegla četrte stopnje po evropski potresni lestvici, potres pa so čutili posamezni prebivalci Mirne Peči, Trebnjega, Mirne, Novega mesta, Šentjanža in okoliških naselij, so še sporočili iz Urada za seizmologijo in geologijo pri Agenciji RS za okolje.

Zmeren potresni sunek v bližini Metlike

Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so danes ob 13.39 zabeležili zmeren potresni sunek, magnitude 2,9. Po prvih podatkih je bilo žarišče potresa 90 kilometrov jugovzhodno od Ljubljane, v bližini Metlike.

Intenziteta potresa v širšem nadžariščnem območju ni presegla četrte stopnje po evropski potresni lestvici, potres pa so čutili posamezni prebivalci obmejnega območja med Črnomljem in Krškim, so še sporočili iz Urada za seizmologijo in geologijo pri Agenciji RS za okolje.

V soboto treslo v Kamniku

Spomnimo, seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so v soboto ob 15.10 zabeležili šibek potresni sunek, magnitude 2,5. Žarišče potresa je bilo 27 kilometrov severno od Ljubljane, v v bližini Kamnika.

Treslo tudi pri sosedih

Treslo je tudi v sosednji Hrvaški. Območje pri Krašiću je okoli 13.40 prizadel zmeren potres, seizmološka služba pa navaja, da je bila magnituda 3 po Richterji Žarišče potresa je bilo 16 kilometrov severno od Karlovca, na globini 2 kilometra. Uporabniki EMSC navajajo, da so najprej čutili nekaj kot grom in je trajalo nekaj sekund. Intenzivnost v epicentru je bila III-IV stopnje lestvice EMS, pravijo seizmologi.

N. D.; Foto: arhiv