• C Novo mesto
  • 23:08
  • Pet, 20.05.2022

Slovenska OŠ žaluje za svojo učenko: Verjetno nikoli ne bomo vedeli, zakaj …

Osnovna šola 8 talcev Logatec je sporočila šokantno vest, da je življenje končala njihova učenka, ki je obiskovala osmi razred. V obvestilu staršem so na spletni strani zapisali: »Žal vam moramo sporočiti, da je umrla naša učenka. Ob dogodku smo vsi globoko pretreseni. O smrti smo obvestili tudi učence.«

Kaj se je zgodilo?

Po spletu pa je že zaokrožil dopis, v katerem podpisana ravnateljica sporoča staršem in skrbnikom učencev te šole, da je umrla učenka, ki je storila samomor. »Verjetno nikoli ne bomo vedeli, zakaj se je naša učenka odločila končati svoje življenje. Vemo pa, da je vsak samomor posledica delovanja različnih dejavnikov. Zato je pomembno, da poiščemo strokovno pomoč, če se ne počutimo dobro in si sami ne znamo več pomagati, « je zapisano pa tudi, da bodo učitelji in svetovalni delavci pomagali premagovati čustveno stisko učencev.

»Ko se zgodi samomor, so otroci in mladostniki, ki so umrlega poznali, prizadeti. Stisko bodo kazali na različne načine, nekateri se bodo o tem želeli pogovoriti tudi doma, nekateri pa bodo tiho ali celo odklanjali pogovor. Izkušnje pa kažejo, da se je po takem dogodku dobro pogovarjati, zato vam priporočamo, da si za tak pogovor vzamete čas in ste otroku oz. mladostniku na razpolago,« še piše ravnateljica in v nadaljevanju nudi informacije, na koga se lahko starši, skrbniki in učenci obrnejo.

Kam po pomoč?

Prvi vir strokovne pomoči je izbrani osebni zdravnik. Kadar je stiska zelo huda in vaš osebni zdravnik ni dosegljiv, se lahko obrnete neposredno na: dežurnega zdravnika, dežurno ambulanto najbližje psihiatrične bolnišnice, reševalno službo – 112 – ali urgentno psihiatrično ambulanto v Centru za izvenbolnišnično psihiatrijo v Ljubljani – 01 475 06 70.

Za podatke o ustreznih oblikah pomoči ali samo za podporo in pogovor se lahko obrnete tudi na telefone za pomoč v stiski: Klic v duševni stiski 01 520 99 00 – vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj. Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik 116 123 – 24 ur na dan, vsak dan. Klic je brezplačen. Društvo SOS telefon za ženske in otroke žrtve nasilja 080 11 55 – od ponedeljka do petka med 12. in 22. uro; ob sobotah, nedeljah in praznikih med 18. in 22. uro. Tom telefon za otroke in mladostnike 116 111 – vsak dan med 12. in 20. uro. Klic je brezplačen.

N. D.; Foto: Shutterstock