• C Novo mesto
  • 06:47
  • Sob, 15.06.2024

Slovenska vplivnica razkrila hude nepravilnosti na nedeljskih volitvah! »Tudi drugi to počnejo za družinske člane«

Ena izmed slovenskih vplivnic, ob ponedeljkih razkriva skrivnosti svojih sledilk (brez razkritja identitete), je objavila šokanten podatek. Neka sledilka  se ji je namreč pohvalila, da je v času nedeljskih evropskih volitev  glas na volitvah oddala, a se tam ni zglasila osebno. Namesto nje naj bi glasoval kar njen oče. »Vse se da, če imaš očeta v komisiji, ki te podpiše, in živiš v kraju, kjer nas je 56 volivcev. Tudi drugi to počnejo za družinske člane,« se je glasilo njeno sporočilo.

Na portalu Slovenske novice so povprašali Državno volilno komisijo (DVK) ali so seznanjeni s tovrstnimi praksami in kakšne so sankcije za takšno početje. »V skladu s strokovnimi navodili volilnim odborom za izvedbo glasovanja, ki jih sprejme Državna volilna komisija, in na podlagi področne zakonodaje volivci glasujejo osebno. Nihče ne more glasovati po pooblaščencu, torej tudi ni dovoljeno glasovanje za družinske člane,« pravijo in dodajajo, da bi takšno dejanje namreč pomenilo zlorabo volilne pravice. Gre za kaznivo dejanje, ki se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.

Zmagovalka evropskih volitev v Sloveniji je stranka SDS, ki je glede na delne in neuradne rezultate dobila štiri od devetih sedežev v evropskem parlamentu. Svoboda je dobila dva mandata, po enega pa Vesna, SD in NSi, kažejo še nepopolni podatki Državne volilne komisije. Dan po evropskih volitvah in glasovanju na treh posvetovalnih referendumih bodo izidom nedeljskega glasovanja prišteli še glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz Slovenije. Čez teden dni pa bodo izidom prišteli še glasove iz tujine.

N. D.; Foto: Shutterstock