• C Novo mesto
  • 05:17
  • Tor, 21.09.2021

Šok po vrnitvi z maturantskega! Število okuženih dijakov z novomeškega območja sunkovito narašča

Med dijaki z novomeškega območja, ki so se udeležili maturantskega izleta v Lloret de Mar v Španiji, so v ponedeljek in torek potrdili več kot 50 okužb z novim koronavirusom, so za STA potrdili na NIJZ. Epidemiologi ocenjujejo, da so vsi udeleženci tega maturantskega izleta – gre za 334 dijakov – visokorizični stiki. Epidemiologi Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so bili v ponedeljek obveščeni o pozitivnih rezultatih hitrih antigenskih testov pri udeležencih maturantskega izleta v Lloret de Mar. Skupina 334 maturantov, pretežno z dolenjske regije, se je z maturantskega izleta v Španiji vrnila v soboto. Iz Slovenije do Španije so potovali z avtobusi. V Španiji so od 27. junija do 3. julija bivali v hotelu Maria del Mar v kraju Lloret de Mar.

Kaj se je pravzaprav zgodilo?

V Slovenijo so se vrnili z avtobusi, skupina dijakov je v soboto potovala tudi z letalom iz Barcelone do Benetk. Epidemiološka služba je zaradi suma izbruha okužbe z novim koronavirusom takoj začela z zbiranjem informacij, trenutno obravnavajo več kot 50 udeležencev tega maturantskega izleta, pri katerih so v ponedeljek in torek laboratorijsko potrdili okužbo, in vse njihove kontakte. Ob tem na NIJZ navajajo, da so s terena prejeli informacijo, da udeleženci tega izleta od organizatorja niso prejeli obvestila epidemiološke službe NIJZ, ki ga je s prošnjo po posredovanju udeležencem poslala organizatorju. Ne glede na to je epidemiološka služba že pred tem sama začela z obveščanjem vseh udeležencev maturantskega izleta, so dodali. Ob tem vsem mladim in tudi odraslim potnikom, ki potujejo v tuje kraje, priporočajo oz. svetujejo, naj se polno cepijo, saj na ta način zmanjšajo možnost okužbe in težjih oblik bolezni. Prav tako pa naj dosledno upoštevajo in sledijo vsem higienskim ukrepom za preprečevanje širjenja novega koronavirusa in navodilom držav, v katere potujejo.

Kaj pravi župan?

Novomeški župan Gregor Macedoni je v izjavi za STA dejal, da občina spremlja situacijo in da ni najbolje, ko izstopajo v podatkih. »Ocenjujem, da ta trenutek ta porast ni kritičen. Situacijo bomo spremljali naprej in se odzvali, če bo treba,« je dodal.

Število okuženih narašča

Sicer pa v torek so opravili 2104 PCR testov na okužbo z novim koronavirusom, pri čemer je bilo potrjenih 73 okužb, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) na svoji spletni strani. Delež pozitivnih testov je bil tako 3,5-odstoten. V bolnišnicah zdravijo 52 bolnikov, 10 na oddelkih intenzivne terapije. V torek je umrla ena oseba s covidom-19.

NaDlani.si; Foto: Pixbay