• C Novo mesto
  • 07:46
  • Čet, 09.12.2021

Sredi ulice preverjali PCT, Krčani ogorčeni: Kam smo prišli, upam da nas ne bojo pometali v kakšno luknjo

Včeraj so se v starem mestnem jedru v Krškem družili na zaprti ulici pri TUŠ-u ob okusnih grižljajih, finih vinih, sladkih pregrehah in odlični glasba. »Izkoristimo sončni september za druženje s prijatelji na dogodku v sklopu Meseca okusov Posavja! Poleg okusne ponudbe tudi glasba. Na dogodku upoštevamo aktualne ukrepe NIJZ!« so pisali v vabilu.

No, marsikateri obiskovalec je naletel na neprijetno presenečenje, saj je bil pogoj za vstop na ulico potreben PCT, preverjal pa jih je reditelj in obenem zahteval tudi osebno izkaznico. »A ni to javen prostor, dostopen vsem občanom? Kdo si lahko lasti javni prostor in ti omejuje gibanje? Na ulici pct? Kam smo prišli, upam da nas ne bojo pometali v kakšno luknjo, da se nas rešijo;« »A vidiš tole? Na ulici obvezen PCT, zato pa majo obisk kot se vidi na sliki, par varnostnikov vtaknejo si naj nekam okuse, Krško in PCT,« se glasijo komentarji.

Na facebook strani Visit Krško so post iz prireditve že umaknil, komentarjev je bilo očitno preveč.

Raziskava Valicona

Z 6. septembrom se skladno s sprejetim vladnim odlokom pogoj PCT širi na številne dejavnosti. Izpolnjevati ga bodo morale osebe, ki pri opravljanju dela prihajajo v neposreden stik z drugimi osebami, izkazati ga bo moral tudi uporabnik. Pogoj bodo morale izpolnjevati vse osebe, ki pri opravljanju dela prihajajo v neposreden stik z drugimi osebami oz. so udeležene v okoljih ali dejavnostih, kjer obstaja neposredna nevarnost za izbruh okužbe in s tem nevarnost za zdravje.

V situaciji, ko bi morali izpolnjevati pogoj PCT, je že bilo 76 odstotka vprašanih v raziskavi #Novanormalnost družbe Valicon. Pri tem jih je 49 odstotkov poročalo, da so odgovorni pogoj preverjali le občasno. 29 odstotkov anketirancev je odgovorilo, da so PCT-pogoj preverjali vedno, 21 odstotkov pa pravi, da pogoja sploh niso preverjali.

N. D.; Foto: facebook