• C Novo mesto
  • 19:50
  • Sob, 04.02.2023

Ste videli, kaj je Nataša Pirc Musar po izvolitvi objavila na Instagramu?

 Slovenija je dobila prvo predsednico republike v zgodovini. Nataša Pirc Musar je namreč v današnjem drugem krogu predsedniških volitev po neuradnih izidih po večini vseh preštetih glasovnic s 53,98 odstotka glasov premagala protikandidata Anžeta Logarja, ki je prepričal 46,02 odstotka volivcev. Volitev se je udeležilo 51,22 odstotka volivcev.

Kaj pravi tujina?

Tuji mediji danes ob izvolitvi Nataše Pirc Musar na položaj predsednice Slovenije soglasno izpostavljajo, da gre za prvo žensko na tem položaju. Označujejo jo kot liberalno nekdanjo novinarko in odvetnico, številni pa omenjajo tudi njene povezave z Melanio Trump, ki jo je pred leti zastopala.

Britanski BBC piše, da je Slovenija za prvo predsednico izvolila nekdanjo novinarko in odvetnico, ki je leta 2016 zastopala Melanio Trump v tožbi proti reviji Suzy. Dodaja, da je na volitvah nastopila kot neodvisna kandidatka s podporo levosredinske vlade. Porazila je nekdanjega zunanjega ministra Anžeta Logarja, ki ga BBC označuje za veterana konservativne politike.

Povezave nove predsednice s Trumpovo soprogo že v naslovu izpostavlja tudi bruseljski spletni portal Politico, ki obenem dodaja, da njena zmaga pomeni nadaljnjo krepitev liberalnega bloka po zmagi leve sredine na parlamentarnih volitvah aprila. O zmagi Pirc Musar poročajo tudi avstrijski časniki.

Hrvaška nacionalna televizija HRT je ob novici o zmagi Pirc Musar spomnila na njeno podporo vstopu Hrvaške v schengensko območje, pri časniku Jutarnji list pa so izpostavili, da je zmagala kandidatka, ki je znana po boju za človekove pravice, zlasti pravice žensk in LGBTQI+ skupnosti.

Pri sarajevskem časniku Dnevni avaz so medtem izpostavili predvsem njeno ugledno novinarsko kariero in njene funkcije v Europolu.

Oglasila se je na Instagramu

Musarjeva se je v številnih izjavah po izvolitvi zahvalila vsem, ki so pripomogli k njenem uspehu in v kratkem zapisu na Intagramu ob zmagovalni fotografiji zapisala preprosto, a pomenljivo:“Hvala! SI” Objavo je pospremila z dvema emotikonoma: roko, ki kaže znak zmage in škatlico robčkov, iz česar je mogoče razbrati, da so tekle tudi solze.

N. D.; Foto: Instagram