• C Novo mesto
  • 00:13
  • Čet, 30.03.2023

Svetlana Makarovič uresničila svojo napoved, to je storila po koncu proslave #VIDEO

V Cankarjevem domu je z naslovom Svet se nagnil je naprej potekala državna proslava pred kulturnim praznikom, 8. februarjem, na kateri so podelili najvišja priznanja v umetnosti. Veliko Prešernovo nagrado sta prejela multidisciplinarna umetnica Ema Kugler in akademski slikar Herman Gvardjančič. Skladove nagrade pa so prejeli pisatelj in novinar Dušan Jelinčič, skladatelj Drago Ivanuša, pianist Aleksander Gadžijev, akademski slikar Nikolaj Beer, filmski režiser in scenarist Matevž Luzar in arhitekturni atelje Medprostor.

Po koncu uradnega dela je na oder prišla še pesnica Svetlana Makarovič. Prebrala je pesem Zla runa iz knjige Saga o Hallgerd, ki se je končala z verzom “obžalovanje dejanja ne izbriše.” Makarovič je želela, da se ji izroči nagrado, ki jo je zaradi sonagrajenca patra Rupnika leta 2000 zavrnila. Ob tem se je vnela polemika, a dvorana je umetnici namenila stoječ aplavz. Makarovičeva je marsikoga pustila odprtih ust, ko se je med občinstvom pojavila v prav posebni družbi: na slavnostnem dogodku jo je namreč spremljal umetnik in aktivist Jaša Jenull. Predsednik Upravnega odbora Prešernovega sklada Jožef Muhovič je nastop Makarovičeve po koncu uradne proslave, na kateri so podelili letošnje Prešernove nagrade, v izjavi za mediji pospremil z besedami, da je šlo za recitacijo na lastno pobudo, ki jo sam ni doživel kot nekaj dobrodošlega, ga pa sama recitacija pesmi ni motila.

Proslave sta se udeležila tudi predsednica države Nataša Pirc Musar s soprogom Alešem Musarjem in premier Robert Golob v spremstvu Tine Gaber.

N. D.; Foto: youtube