• C Novo mesto
  • 05:54
  • Tor, 21.03.2023

Svetovno znani Trebanjec obiskal Tanjo Fajon, to je njegova rešitev za konec vojne v Ukrajini

»Martin Strel se, kot kaže, podaja na nov izziv. Preplaval je številne reke sveta, zdaj razmišlja o projektu za končanje vojne in mir v Ukrajini. Zjutraj mi je naš plavalec, ki ima še veliko energije za premagovanje novih izzivov, predstavil svojo zamisel.« je na twitterju zapisala zunanja ministrica Tanja Fajon, potem ko jo je obiskal maratonski plavalec in večkratni svetovni rekorder v plavanju na dolgih progah Martin Strel.

»Tanja, naša presvetla Tanja, ti pa res veš kaj naj bi počel zunanji minister. Hvala bogu, da smo te dobili. Pomirjen odhajam na dopust. Ker vem, da ima Tanja vse ovčke preštete in vse teče kot mora. Hvala ti,« Tanja; »ZASKBLJENA SEM, ker se ukvarjate s takimi bedarijami. Strel naj pa neha se napihovat,« pravijo spletni komentatorji, ki pa se obenem bojijo, da ne bi Dolenjec naletel na kakšno mino, saj so ukrajinske reke zagotovo minirane.

Svetovna slava

Strel je poklicni maratonski plavalec in večkratni svetovni rekorder v plavanju na dolgih progah. Med njegove najodmevnejše dosežke sodi plavanje po celotnem toku največjih svetovnih rek. Leta 2002 je od izvira do izliva preplaval reko Mississippi in s tem postavil absolutni dolžinski rekord v maratonskih plavanjih. Ko je leta 2004 plaval po reki Jangce, je v 51 dneh preplaval 4003 kilometre in presegel rekord iz Mississippija.  Leta 2003 je bil nominiran za prestižno športno nagrado Laureus v kategoriji alternativna športna oseba leta. Doslej je bil štirikrat vpisan v Guinnessovo knjigo rekordov, leta 2009 pa je režiser John Maringouin o njem posnel dokumentarni film z naslovom Big River Man – Veliki rečni mož. Strel že trinajsto leto živi v eminentnem predelu Phoenixa v Arizoni, njegovo srce pa je preteklo leto ogrela veliko mlajša Maya Peron.

N. D.; Foto: twitter