• C Novo mesto
  • 20:24
  • Sob, 04.12.2021

Takšne Tarče že dolgo ni bilo! Grims je imel slikanice, pomešal dneve v tednu

Pred protesti je bil prvič v zgodovini samostojne Slovenije na predlog notranjega ministra Aleša Hojsa za zagotovitev javnega reda aktiviran 9. člen zakona o nalogah in pooblastilih policije, ki omogoča omejitve gibanja zaradi hujših kršitev javnega reda. Vlada je nato policiji naložila, da v Ljubljani, na Bledu in v Predosljah pri Kranju omeji ali prepove gibanje na javnih mestih. Protest v Ljubljani je policija okoli 17. ure razpustila, protestnike pa so policisti skušali tudi s solzivcem in vodnimi curki pregnati z ljubljanskih ulic.

Obtoževanja

Generalni direktor policije Anton Olaj je v pogovorni oddaji Tarča na RTV Slovenija pohvalil policiste za delovanje v torek. »Zelo so se potrudili in naredili, kar jim stroka nalaga,« je dejal.  Na vprašanje o načinu omejevanja protestov je poudaril, da se “pozablja, da je postopek usmerjalo državno tožilstvo v Ljubljani in Kranju in je policija ravnala po njegovih usmeritvah. Predsednik Knovsa Matjaž Nemec (SD) je dejal, da se je očitno začelo obdobje politične policije pod vodstvom SDS-a, saj vodstvena piramida od premierja do direktorja policije pripada stranki SDS.  »Danes gori tisto, kar ste vi zažgali,« je Nemcu očital poslanec SDS-a in predsednik parlamentarnega odbora za notranje zadeve Branko Grims. Pokazal je fotografije članov SD-ja in Levice na nekaterih od preteklih protestnih shodov. »Politično so se leto in pol spodbujali nasilni protesti. Zdaj, ko se nasilje razbesni, se pa vijejo roke. Danes se moderne pravljice začenjajo z miroljubnimi protestniki, včasih so se za devetimi gorami in devetimi vodami,« je še dejal.

Sociolog Gorazd Kovačič s Filozofske fakultete v Ljubljani si je torkovo dogajanje ogledal na terenu. »Zgolj želeli so se pokazati in policija jih je takoj ustavila na prvem križišču in začela spuščati solzivec. V tem oblaku solzivca so se znašli tudi mimoidoči, več avtobusov je bilo ujetih, tam so številna delovna mesta, stanovanja,« je stanje opisal Kovačič. »Vlada se igra z ognjem. Če se bo to stopnjevalo, kar se bojim, da se bo, ne vem, ali ne bomo videli tudi krvi na ulicah. Zdi se mi, da vlada pravzaprav išče vzvode za to, da bi lahko razglasila nekakšne izredne razmere.«

Kanglerja so odpovedali

Je pa zanimivo, da so v oddajo najprej povabili Franca Kanglerja, zatem pa so mu obisk odpovedali. »Saj ne boste verjeli! Ravnokar so mi sporočili iz tarče,da bi bil “ MOTEČ”, če bi jim na Tarči nalil čistega vina glede protestov v LJ in v MB. Jasno bi jim povedal z imeni in priimki, kateri aktivni politiki iz levega pola so vpleteni v proteste 2012 in tudi danes!« je zapisal nekdanji mariborski župan.

N. D.; Foto: RTV Slovenija