• C Novo mesto
  • 09:16
  • Čet, 19.05.2022

To je odziv UKC na zapis o 20-letniku, ki naj bi po cepljenju oslepel in postal nepokreten

Uf, na eni od spletnih strani je spet odjeknilo, saj se je pojavila zgodba o domnevno hudi avtoimuni reakciji po cepljenju 20-letnika, ki naj bi zaradi cepljenja najprej oslepel, nato naj bi se mu stanje naglo poslabšalo z vrsto nevroloških simptomov in naj bi celo postal nepokreten, njegovo telo pa trenutno ni zmožno osnovnih človeških funkcij, zadrževanja blata in vode.

Kmalu zatem so se oglasili pri UKC Ljubljana. »Skladno z mnenjem informacijske pooblaščenke se odzivamo le z zanikanjem določenih navedb ali s pojasnilom določenih ravnanj, zato smo pripravili odziv na neresničen zapis ene od spletnih strani. Ta navaja neresnično domnevno hudo avtoimuno reakcijo po cepljenju 20-letnika, ki naj bi zaradi cepljenja najprej oslepel, nato naj bi se mu stanje naglo poslabšalo z vrsto nevroloških simptomov in naj bi “postal nepokreten, njegovo telo pa trenutno ni zmožno osnovnih človeških funkcij, zadrževanja blata in vode.” V UKC Ljubljana lahko na podlagi javno objavljenih podatkov potrdimo, da je bil v naši obravnavi pacient, ki delno ustreza opisu, ki je naveden v javni objavi, vendar ne držijo navedbe, da bi bil nepokreten oziroma ostale navedbe iz javne objave. Zaradi medicinske etike in varovanja zasebnosti ne smemo ali želimo razkriti diagnoze – vendar poudarjamo, da so simptomi in znaki združljivi z boleznijo, ki ni povezana s cepljenjem. V cepljenju proti koronavirusu je bilo do sedaj uporabljenih že preko 3 milijarde odmerkov. Na spletni strani z medicinsko literaturo PubMed ni nobenega zapisa o povezavi simptomov javno izpostavljene osebe s cepljenjem proti novemu koronavirusu. Potek bolezni je povsem drugačen od tistih, ki so značilni za nevroimunolške dogodke po cepljenju. Glede na to smo na nevrološki kliniki mnenja, da pri izpostavljemu pacientu ni dokazov o povezanosti bolezni s cepljenjem proti novemu koronavirusu.«

Kako pa smo s cepljenjem?

Da bi do jeseni dosegli zadostno precepljenost prebivalstva za kolektivno imunost, bi morali v prihodnjih treh mesecih precepiti okoli 100.000 prebivalcev na teden, je danes izpostavil Roman Jerala s Kemijskega inštituta. Po mnenju ministra za zdravje Janeza Poklukarja pa je smiselno v kolektivno imunost vključiti tudi otroke in mladostnike.

NaDlani.si; Foto: Pixbay

cvetličarna