• 21.08C Novo mesto
  • 14:43
  • Čet, 01.10.2020

To pa je dosežek na področju medicine! V novomeški bolnišnici, kot prvi …

NOVO MESTO − V Splošni bolnišnici Novo mesto so v začetku meseca prvič v tem zdravstvenem zavodu opravili implantacijo umetnega sklepa palca. To je bila prva tovrstna operacija pri zdravljenju obrabe osnovnega sklepa palca – hallux rigidus, ki jo je izvedel tamkajšnji specialist ortopedske kirurgije Klemen Bedenčič.

 Boleče stanje

V novomeški bolnišnici so pri tem opozorili, da gre pri obrabi osnovnega sklepa palca za boleče stanje, ki prizadene palec v metatarzo-falangealnem oz. v osnovnem sklepu. »Na hrbtni površini prizadetih kosti pa se posledično razvijejo osteofiti ali kostni izrastki, ki omejujejo gibanje in povzročajo bolečino. Napredovala bolezen vključuje tudi degeneracijo hrustanca oz. obrabo sklepnihpovršin, ki še dodatno prispeva k bolečini,« so dodali.

Kot piše v sporočilu omenjeni vsadek po desetletnem spremljanju in študiji, objavljeni v strokovni reviji o nožni in kirurgiji gležnjev Journal of Foot and Ankle Surgery, prispeva k lajšanju bolečin in izboljšanju funkcionalnosti, hkrati pa omogoča nizko stopnjo ponovitve brez resnih zapletov in visoko zadovoljstvo pacientov.

Uspehi kot kažipot

Sistem vsadkov HemiCAP je sicer zasnovan tako, da poveča stabilnost vsadkov s pomočjo močne pritrdilne komponente z navojem, do zdaj pa so po svetu vstavili več kot 33.000 tovrstnih vsadkov, so pristavili. »Taki posegi in taki uspehi dejansko kažipot, ki kaže, da se kljub številnim težavam v zdravstvu da vendarle dosegati velike rezultate. Ponosni smo na vrhunski dosežek naših zaposlenih, ki se odraža tudi v zadovoljstvu pacientov,« je še po sporočilu povedala direktorica Splošne bolnišnice Novo mesto Milene Kramar Zupan.

NaDlani.si