• C Novo mesto
  • 11:08
  • Pon, 24.01.2022

Tole predlaga Beovićeva! Očitno bodo s cepivom prišli kar na vaš dom

V torek so ob 6974 PCR-testih potrdili 2257 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov je tako znašal 32,4 odstotka, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). V bolnišnicah po podatkih vlade zdravijo 1101 covidnega bolnika, 277 jih potrebuje intenzivno nego. V ponedeljek je umrlo 15 covidnih bolnikov. Napovedi so ta hip razmeroma ugodne, zato je lahko stanje že kmalu precej boljše, je v oddaji Odmevi dejala Bojana Beović. Glede učinkovitosti cepiv, ki so trenutno v uporabi, proti različici omikron, je Beović dejala, da tega še ne vemo, prvi rezultati raziskav pa bodo na voljo čez kak teden.

A cepljenje s prvim odmerkom cepiva se je v Sloveniji tako rekoč ustavilo. »Približno 54 odstotkov prebivalcev je polno cepljenih. Z organizacijo cepljenja se ukvarja NIJZ, naša posvetovalna skupina jim svetuje na področju priporočil glede tega, kako cepljenje uporabiti. Vendar pa mislim, da bi cepljenje lahko pospešili s čim večjo dostopnostjo. Recimo cepilnih mobilnih enot, ki bi v nekaterih primerih šle tudi na dom in bi se zadrževale tam, kjer je ljudi veliko. V nakupovalnih središčih, na božičnih sejmih, skratka vsepovsod,« je o nadaljnjem načrtu odgovorila vodja strokovne skupine.

Obveznega cepljenja (še) ne bo

Ob tem dodaja, da je pri nas razumevanje cepljenja res slabo, obvezno cepljenje privedlo pa bi po njenih besedah privedlo do še večjega odpora, zato menijo, da je smiselno trenutno vztrajati v situaciji, kakršno imamo, »torej če se nekdo ne želi cepiti, potem mora zagotavljati varnost drugim ljudem, sebi jo lahko samo s cepljenjem, s tem, da se redno testira«. Po njenih besedah je najbolje, da se pripravimo na praznike, ki bodo potekali “skoraj normalno” s PCT-pogoji, ki jih že dobro poznamo. »Kadar gre za tesna zbiranja med prazniki, tudi med družinskimi člani, je seveda pametno, da smo cepljeni, testirani,« je sklenila pogovor Beovićeva.

Predsednica Evropske komisije: Čas je za razmislek o obveznem cepljenju proti covidu-19

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes dejala, da je napočil čas, da Evropska unija razmisli o obveznem cepljenju proti covidu-19. Ob tem je poudarila, da je odločitev v rokah vlad držav članic povezave, poroča francoska tiskovna agencija AFP. »Moje osebno stališče je (…), menim, da je razumljivo in primerno sedaj imeti to razpravo,« je še dejala predsednica Evropske komisije. Ob tem je izpostavila, da tretjina prebivalcev 450-milijonske EU še vedno ni cepljena proti covidu-19.

N. D.; Foto: twitter