• C Novo mesto
  • 16:42
  • Pet, 22.09.2023

Tragedija na Hrvaškem, med potaplanjem umrla Irena Čok

Na hrvaškem otoku med potapljanjem umrla slovenska državljanka. Do tragične nesreče je prišlo na otoku Sušac.  Da gre za slovensko državljanko so potrdili na Slovenski potapljaški zvezi, mnogo prezgodaj se je namreč poslovila Irena Čok, predsednica Društva za raziskovanje morja Ljubljana in članica Nadzornega odbora Slovenske potapljaške zveze.

»Sporočamo žalostno vest, da je med potapljanjem na Sušcu umrla Irena Čok. Bila je predsednica Društva za raziskovanje morja Ljubljana in članica Nadzornega odbora Slovenske potapljaške zveze, predvsem pa je bila zelo predana potapljanju, še posebej podvodni fotografiji, kjer je med drugim bila tudi državna prvakinja. Z Irenino smrtjo je slovensko potapljanje zelo veliko izgubilo. V Imenu Slovenske potapljaške zveze in svojem osebnem imenu izrekam iskreno sožalje vsem njenim, še posebej Borutu,« je ob tragični izgubi zapisal predsednik Slovenske potapljaške zveze Mitja Slavinec.

Sušac je manjši otok v Jadranu, pripada Hrvaški. Otoček leži 23 km zahodno od otoka Lastovo. Najvišji vrh na otoku, ki ima površino 4,02 km², je Velji Grk, ki doseže višino 243 mnm. Otok je porasel z gosto rastočo makijo in borovim gozdom. Otoški greben poteka v smeri severovzhod – jugozahod. Severna obala je visoka in strmo pada v morje, medtem ko sta južna in jugozahodna obala bolj položni. Dolžina obale je 16,380 km. Morje okoli otoka je bogato z ribami in primerno za ribolov. Na jugozahodnem rtu Kanula stoji svetilnik. Na rtu Gradiška v bližini svetilnika je edini zaselek na otoku. Majhni, od severnega in zahodnega vetra zaščiteni zalivčki so na južni strani otočka in služijo kot dobro zaklonišče ribičem; v zalivčku Portič je okoli 40 m dolga plaža1).

N. D.; Foto: Shutterstock