• C Novo mesto
  • 21:24
  • Čet, 05.08.2021

Uf, kako se znajdejo Slovenci! Na Hrvaško brez testa …

Hrvaški Jadran, Švica, Vatikan, avstrijska dežela Tirolska, Ciper, Češka, Luksemburg, Nemčija, Poljska, Slovaška, BiH, Srbija in Črna gora od danes niso več na rdečem seznamu z visokim tveganjem za okužbo z novim koronavirusom. To pomeni, da je vstop v Slovenijo možen brez napotitve v karanteno.

Ste vedeli, da …

Medtem Svet24 piše, da so Hrvati poskrbeli tudi za zelo nenavadno izjemo, s katero lahko pridete čez mejo brez testa in ki naj bi jo izkoriščalo veliko Slovencev. »Ko brez testa prestopite mejo, vam je namreč odrejena samoizolacija za obdobje desetih dni, ki pa jo lahko skrajšate z opravljenim hitrim ali PCR-testom. Ob tem je priporočljivo, da ima oseba izpolnjen spletni obrazec Enter Croatia, v katerem navede podatke o tem, kje bo bivala, priloži pa lahko tudi potrebne dokumente za prestop meje. Pri hrvaških oblasteh smo poskušali poizvedeti, ali je mogoče desetdnevno samoizolacijo opraviti tudi v turističnih namestitvah oziroma celo v kampih, šotorih in avtodomih. Žal do zaključka redakcije odgovora hrvaškega ministrstva za notranje zadeve nismo prejeli, a glede na pogoje, ki veljajo za vstop v državo pri osebah, ki prihajajo iz tretjih držav, je to mogoče,« zapišejo. Ob tem dodajao, da je med pravili namreč zapisano, da je med drugim bivanje na Hrvaškem omogočeno tistim, ki pokažejo potrdilo o plačani namestitvi v hotelu, kampu, apartmaju, o najemu plovila ali o kakršnekoli drugi obliki turistične nastanitve ali pa so lastniki nepremičnine ali plovila na Hrvaškem. Možnost vstopa v državo in poznejšega testiranja bo zagotovo všeč tistim, ki se na hrvaško obalo odpravijo zgolj za konec tedna in bodo tako lahko opravili le en test namesto dveh.

S cepivom brez omejitev

Sicer pa velja, da državljani članic EU pa lahko vstopijo na Hrvaško brez omejitev, takoj ko se cepijo z drugim odmerkom cepiva proti covidu-19. Doslej so potniki za vstop na Hrvaško morali počakati najmanj 14 dni po drugem odmerku oziroma po prvem odmerku cepiva, če je od takrat minilo 22 dni.