• C Novo mesto
  • 12:03
  • Čet, 22.02.2024

Ukinjajo se orkestri, regionalni program, … na RTV Slovenija?»Sklep, ki bo ostal zapisan v zgodovini naroda«

Svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) se je na današnji seji seznanil s poslovanjem zavoda v prvih devetih mesecih in oceno poslovanja do konca leta. Do oktobra je imel zavod 7,2 milijona evrov izgube in ocenjujejo, da bodo leto končali z 10,5 milijona evrov izgube, je na seji dejala vodja službe za finančne zadeve in računovodstvo Saša Umek Knez. Zaradi neugodnih finančnih razmer so svetniki potrdili sklep, da naj uprava do petka pripravi in predloži izračune finančnih in kadrovskih učinkov več morebitnih ukrepov.

To so ukinitev organizacijske enote glasbena produkcija, ukinitev informativnega programa drugega programa TVS, ukinitev Radia Si, ukinitev regionalnega programa radia in televizije Koper, ukinitev regionalnega programa radia in televizije Maribor, ukinitev mediateke, ukinitev založniške dejavnosti RTVS, ukinitev predvajanja radijskih programov na srednjem valu in progresivno znižanje plač tako, da je skupni privarčevani znesek enak znižanju povprečne plače za en in za dva plačna razreda.

Kaj pravijo zaposleni?

»Vest o morebitni ukinitvi Simfoničnega orkestra RTV Slovenije ni prizadela samo širše javnosti, ki se z začudenjem, zaskrbljenostjo in z besedami podpore oglaša po spletnih medijih, temveč se je globoko dotaknila tudi vseh nas članov orkestra, ki vsakodnevno stremimo k popolnosti, poduhovljenosti in umetniški globini glasbenih podoživetij,« je na facebooku zapisala violončelistka Tanja Babnik, ki je članica Simfoničnega orkestra RTV Slovenija od leta 1991. Violončelistka Babnikova je tudi pretresena zapisala, da so jo obvestila vodstva »pretresla do dna moje duše, saj se sprašujem, ali res odločevalci ne poznajo našega dela in poslanstva? Ali se v tem trenutku samo sprenevedajo in vnašajo nemir med nas? Orkester je del zgodovine našega naroda. Ne smemo dovoliti, da bomo to kulturno in glasbeno dediščino prepustili razpadu in pozabi. To smo mi vsi.«

»Sklep, ki bo ostal zapisan v zgodovini naroda,« je ob tem dodal dirigent in skladatelj Patrik Greblo.

N. D.; Foto: