• C Novo mesto
  • 01:20
  • Ned, 02.10.2022

V Evropi se je začel nenavaden vročinski val: uf, kakšne temperature napovedujejo pri nas!

Manj kot mesec dni po zadnjem vročinskem valu se je živo srebro v termometru na Pirenejskem polotoku, kjer so namerili 42 stopinj Celzija, in na jugu Francije znova povzpelo na neobičajno visoko raven. Vse pogostejše pojavljanje vročinskih valov je neposredna posledica podnebnih sprememb, pravijo znanstveniki, saj se moč, trajanje in pogostost izpustov toplogrednih plinov povečujejo. V Španiji so najvišjo temperaturo, 43,3 stopinje Celzija, izmerili v Candeledi, je sporočila španska meteorološka služba Aemet. V drugih mestih na jugu in v središču, kot sta Sevilla in Badajoz, so izmerili 42 stopinj.

Potreben bo čas

Ta novi vročinski val, drugi v enem mesecu po tistem sredi junija, je precej nenavaden v državi, kjer visoke poletne temperature niso neobičajne, je dejal Ruben del Campo, tiskovni predstavnik Aemeta. Vročinski val se je začel v nedeljo in bi lahko ‘trajal od devet do deset dni, tako da bi lahko bil tretji najdaljši vročinski val v Španiji od leta 1975,’ je povedal za France Presse. »Podnebne spremembe so vzrok za pogostejše in močnejše vročinske valove,« je dodal Del Campo in spomnil, da se je njihovo število v državi v zadnjih dvanajstih letih podvojilo. Najhuje bo med torkom in četrtkom, opozarja Aemet, ki še ni mogel povedati, ali bo absolutni temperaturni rekord, ki so ga zabeležili v Španiji (avgusta 2021 so v Montorju blizu Cordobe izmerili 47,4 stopinje), padel.

V sosednji Portugalski se je konec tedna temperatura ponekod povzpela do 44 stopinj. Čeprav je bila temperatura danes nekoliko nižja, je v bližini Evore na jugovzhodu še vedno pričakovati 42 stopinj, pravi državna meteorološka služba, ki napoveduje nov dvig temperature v torek in sredo.

Vročinski val tudi v Franciji

V ponedeljek je vročinski val z jugozahoda zajel tudi Francijo, je sporočil Meteo-France. Temperature so na dobršnem delu francoskega ozemlja presegle 30 stopinj Celzija, od torka pa bi lahko ponekod dosegle tudi 39. Vrhunec tega vala bo verjetno “med soboto in torkom” 19. julija, dodaja Sebastian Leas iz Meteo-France in ugotavlja, da je prezgodaj primerjati pojav s smrtonosno vročino poletja 2003.

V Veliki Britaniji, kjer danes na jugozahodu pričakujejo 33 stopinj Celzija, je državna meteorološka služba izdala t.i. oranžno opozorilo za “ekstremno vročino” od nedelje, s temperaturami nad 35 stopinj.

Val bo zajel Evropo. Redko opozorilo izdano v Veliki Britaniji

Ko se bo nizek pritisk razvijal proti zahodu Evrope, se bo ta intenzivna vročina razširila proti severu po Franciji in do konca tedna morda dosegla Združeno kraljestvo, pa tudi proti vzhodu v večji del srednje Evrope. Tudi v nekaterih delih Nemčije bodo najvišje temperature verjetno presegle 40 stopinj Celzija.

Veliki Britaniji grozi, da bo presegla temperaturni rekord 38,7 stopinje vseh časov, ki je bil postavljen v Cambridgeu julija 2019. Met Office je izdal opozorilo pred ekstremno vročino. Takšno opozorilo je bilo doslej izdano le dvakrat. Meteorološki urad ljudem svetuje, naj ostanejo v zaprtih prostorih, kadar koli je to mogoče, in uživajo dovolj tekočine. Starše pozivajo, naj omejijo izpostavljenost otrok soncu.

Kaj pa pri nas?

Potem ko nas je konec junija zajel zelo izrazit vročinski val – dosegli smo tudi nov junijski temperaturni rekord – bo tudi nas po vsej verjetnosti zajel nov vročinski val. »Najbolj vroče bo v četrtek,« je za N1 povedal Jure Cedilnik, meteorolog Agencije RS za okolje (Arso).

Čeprav so dolgoročne vremenske napovedi lahko nezanesljive, so na Facebookovi strani ciklon.si napovedali, da se bo od nedelje, 17. julija, v osrednjem delu Evrope močno okrepil t. i. afriški anticiklon, ki bo s seboj lahko prinesel tudi najvišje temperature letos. »Temperature lahko več dni zapored presežejo 35 stopinj Celzija, kakšen dan tudi 40 stopinj Celzija,« so zapisali. A za zdaj kaže, da je to skrajni scenarij, kljub temu vse napovedi nakazujejo precejšnjo vročino, zlasti na vzhodu.

Uradni temperaturni rekord za Slovenijo sicer znaša 40,8 stopinje Celzija, dosežen pa je bil 8. avgusta 2013 v Cerkljah ob Krki.

N. D.; Foto: google