• C Novo mesto
  • 23:38
  • Pon, 20.03.2023

V Ljubljani aretirali Putinova vohuna, imela sta najeto pisarno v poslovni stavbi Lesnine

Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) je odkrila in v sodelovanju z Nacionalnim preiskovalnim uradom (NPU) priprla dva tuja državljana, ki sta obdolžena vohunjenja za Rusijo, poročata časnik Delo in spletni portal Siol. Ruska agenta so prijeli v najeti pisarni v poslovni stavbi za ljubljanskim Bežigradom.

Do osem let zapora

Na okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani so potrdili informacijo, da so na podlagi naznanila Sove začeli predkazenski postopek in v začetku decembra lani na preiskovalni oddelek ljubljanskega okrožnega sodišča vložili zahtevo za preiskavo zoper dve privedeni fizični osebi zaradi kaznivega dejanja vohunstva. Za oba obdolžena, ki jima je bila 5. decembra 2022 odvzeta prostost, je sodišče odredilo pripor, so po poročanju Siola pojasnili na tožilstvu, več informacij pa zaradi tajnosti podatkov niso posredovali. Osumljencema za kaznivi dejanji vohunstva in overitve lažne vsebine grozi skupaj do osem let zapora.

Fajon: Pridržana tuja državljana sta pripadnika ruske obveščevalne službe

V slovenskem priporu sta od začetka decembra lani domnevna ruska vohuna z argentinskim državljanstvom. Slovenska-obveščevalno varnostna služba (Sova), ki ju je izsledila v sodelovanju s partnerji iz EU in Nata, je o njunem delovanju obvestila tožilstvo, ki je zanju predlagalo pripor. Par je osumljen kaznivega dejanja vohunstva in overitve lažne vsebine. V poslovni stavbi v Ljubljani sta imela registrirano podjetje ter umetnostno galerijo. Zunanja ministrica Tanja Fajon je potrdila, da sta pripadnika ruske obveščevalne službe ter da gre za resno in mednarodno odmevno zadevo. Državni sekretar za nacionalno in mednarodno varnost v kabinetu premierja Andrej Benedejčič pa je ocenil, da bo v primeru potrditve njunih vohunskih dejavnosti to največji uspeh Sove.

Medtem ko sta obdolžena v priporu, je zoper njiju s sklepom sodišča pravnomočno uvedena preiskava zaradi suma kaznivega dejanja vohunjenja za tujo obveščevalno službo in kaznivih dejanj overitve lažne vsebine po drugem odstavku 253. člena kazenskega zakonika. Obe aretirani osebi sta imeli državljanstvi in potne liste tretjih držav in se nista predstavljali kot ruska državljana. Po poročanju Dela je imel vsaj eden od njiju argentinsko državljanstvo.

Izvajala operacije ne samo v Sloveniji, temveč tudi v tujin

Kot poroča Siol, naj bi glede na neuradne informacije odkrita celica vohunov iz Ljubljane izvajala operacije ne samo v Sloveniji, temveč tudi v tujini. Operacija naj bi potekala v sodelovanju s tujimi obveščevalnimi službami. Kot poroča Delo, sta imela ruska agenta najeto pisarno v poslovni stavbi Lesnine na Parmovi ulici v Ljubljani. Podjetje, ki jima je služilo kot krinka za delovanje v Sloveniji, naj bi se formalno ukvarjalo s trgovanjem z nepremičninami in starinami.

STA, N. D.; Foto: google