• C Novo mesto
  • 15:31
  • Sre, 12.06.2024

V Ljubljani, sredi Prešernovega trga, vzklikali Alah Akbar

V Ljubljani se je na shodu v podporo Palestincem se je zbralo več sto ljudi, ki so pozivali k ustavitvi nasilja na Bližnjem vzhodu. Kritični so bili do mednarodnega odziva, ki je v konfliktu večinsko nemudoma podprl Izrael. Skoraj 3800 žrtvam na palestinski strani so se poklonili z minuto molka.

Ljubljanski policisti zaradi suma kaznivega dejanja terorizma odvzeli prostost 20-letnemu Slovencu

Ljubljanski policisti so po obvestilu organizatorjev javnega shoda v podporo Palestincem, da so prejeli pisne grožnje s terorističnim napadom, zaradi suma storitve kaznivega dejanja terorizma odvzeli prostost 20-letnemu državljanu Slovenije. V drugem primeru pa preiskujejo sum kaznivega dejanja javnega poveličevanja terorističnih dejanj. Po obvestilu o grožnjah s terorističnim napadom organizatorjem shoda so policisti takoj začeli aktivnosti in kmalu prijeli 20-letnika, ki je grozil, so sporočili s Policijske uprave (PU) Ljubljana. Aktivnosti predkazenskega postopka še potekajo, zato več informacij na policijski upravi še ne morejo podati. Dodali so, da osumljenega še niso obravnavali za kazniva dejanja. Zaradi tega so bile aktivnosti policije za varovanje četrtkovega shoda močno povečane, saj je najpomembnejša naloga policije zagotavljanje varnosti vseh udeležencev in naključno navzočih na kraju, so pojasnili. Shod je sicer potekal mirno, kršitev javnega reda in miru pa policisti niso beležili.

Ob tem zagotavljajo, da aktivnosti policije potekajo neprestano 24 ur v dnevu in 7 dni v tednu. Policisti spremljajo, analizirajo in aktivno ukrepajo v vseh dogodkih, ki bi lahko predstavljali grožnjo. Ob tem pa državljane pozivajo k zavedanju, da lahko varnost v družbi največ naredijo v sodelovanju s policijo, zato jih prosijo naj jih o nenavadnem dogajanju, ki v njihovi okoli povzroča vznemirjenje, obvestijo na številko 113 ali anonimni telefon 080 1200. Več pojasnil bodo na PU Ljubljana podali v izjavi za javnost.

Policisti so bili nato nekaj pred 23. uro obveščeni še o osebnem vozilu, ki se je nahajalo pred objektom na območju Viča. V vozilu s slovenskimi registrskimi označbami je sedela ena oseba, k kateri je naknadno prisedla še ena. Policisti so ugotovili, da je oseba v vozilu z glasnim predvajanjem molitve vznemirila ljudi v bližnjem objektu, pri tem pa ni izrekla nobenih groženj. Okolica samega vozila je bila zavarovana, policisti pa so osebi pozvali, da izstopita iz vozila, vendar teh ukazov nista upoštevali. Na kraju so nato posredovali tudi policijski pogajalec in policisti specialne enote policije, ki so opravili prijetje voznika, druga oseba pa je sama izstopila iz vozila in se zatekla v objekt, kjer so jo prijeli varnostniki. Policisti med pregledom oseb in vozila niso našli nevarnih predmetov. S 35-letnim voznikom osebnega vozila, sicer slovenskim državljanom, so policisti na kraju izvedli postopek in prve nujne preiskovalne ukrepe ter druge ukrepe in postopek na kraju zaključili. Osumljeni doslej še ni bil obravnavan za kazniva dejanja, bil pa je enkrat obravnavan za prekršek z elementom nasilja. Trenutno zbiranje obvestil zaradi suma storitve kaznivega dejanja ščuvanja in javnega poveličevanja terorističnih dejanj še poteka.

Sopotnik, 37-letni državljan Maroka, ki se je v vozilu vozniku priključil povsem naključno in je bil vidno pod vplivom alkohola, je bil zaradi kršenja javnega reda in miru pridržan do streznitve, izdan pa mu je bil plačilni nalog, so dodali na ljubljanski policijski upravi.

STA, N. D.; Foto: Twitter

godba