• C Novo mesto
  • 12:58
  • Tor, 30.05.2023

V tem slovenskem kraju zaradi bifteka prišlo do množične zastrupitve

V lokalni mesnici kupili tatarski biftek ali meso, iz katerega so biftek naredili doma.

Na območju Ilirske Bistrice se je po poročanju Televizije Slovenija zgodila množična zastrupitev s hrano. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so na podlagi dosedanjih preiskav ugotovili, da je okoli sto ljudi obolelo zaradi okužbe z norovirusom, ki pa se lahko prenaša na različne načine, ne le s hrano.

Kot je danes poročala Televizija Slovenija, so zdravstvene težave po neuradnih navedbah doletele okoli sto ljudi, ki jim je skupno to, da so v lokalni mesnici kupili tatarski biftek ali meso, iz katerega so biftek naredili doma.

Lastnik lokalne mesnice Puc Aleš Milavec je za Televizijo Slovenija povedal, da še ni jasno, ali se je kontaminacija mesa zgodila pri njih ali v široki dobaviteljski mreži. Meso sicer kupuje izključno pri slovenskih dobaviteljih

Norovirusi so rod virusov, ki povzročajo večino nebakterijskih gastroenteritisov. Pri obolenju ima bolnik lahko povišano telesno temperaturo, drisko, bruhanje in slabo počutje. Več prebivalcev Ilirske Bistrice je zato poiskalo pomoč na urgenci zdravstvenega doma. Prvi primeri so se pojavili v soboto, še več jih je sledilo v ponedeljek zjutraj, je še poročala televizija.

STA, Foto: youtube