• 23.02C Novo mesto
  • 18:08
  • Sob, 06.06.2020

V ŽIVO: »Danes ima Slovenija najboljšo epidemiološko sliko v Evropi, kar omogoča tudi preklic splošne epidemije«

V sredo so ob 984 testiranjih potrdili en primer okužbe z novim koronavirusom, tako da je skupno število do zdaj potrjenih okužb v Sloveniji naraslo na 1464. Zaradi covida-19 ni umrl nihče, skupno število smrtnih žrtev tako ostaja 103. V bolnišnici se je zdravilo 32 bolnikov s covidom-19, sedem jih je potrebovalo intenzivno nego.

Število hospitaliziranih oseb v bolnišnicah se je tako v primerjavi s torkom zmanjšalo za šest, število bolnikov na intenzivni negi pa se je zmanjšalo za dve osebi. Sedem bolnikov s covidom-19 pa so izpustili iz bolnišnične oskrbe, piše na spletni strani vlade.
11.55 Predsednik vlade Janez Janša je v parlamentu napovedal, da bi lahko že kmalu razglasili konec epidemije. »Slovenija v teh zadnjih dveh mesecih, kajne, skoraj natančno dveh mesecih, je epidemijo ukrotila. Danes ima Slovenija najboljšo epidemiološko sliko v Evropi, kar omogoča tudi preklic splošne epidemije, kar se bo verjetno pokrilo z datumom, s katerim se iztekata tudi prva dva proti korona paketa. Se pravi, je bilo tudi naše načrtovanje, v zelo težkih razmerah, praktično, do dneva natančno,« je dejal.
00.30 Vlada je na včerajšnji seji sklenila, da s 23. majem sprosti večino športnih aktivnosti. Ob upoštevanju zdravstvenih priporočil bodo dovoljeni treningi in tudi rekreativna vadba v zaprtih prostorih, v kar pa še niso vključeni fitnes centri in podobni objekti. Po tem datumu bodo možni treningi in tekmovanja tudi v ekipnih športih.

Novela odloka o začasnih pogojih za izvajanje športne dejavnosti torej prinaša nove sprostitve omejitev na področju športa. “Novela še ne velja za fitnes in velnes centre ter bazene. Izjema pri slednjih so kategorizirani športniki, kar je bilo v veljavi že doslej,” je za STA po seji vlade povedal govorec vlade Jelko Kacin. Bodo pa dovoljeni ostali vodni športi na prostem, denimo veslanje. Športna tekmovanja na državni ravni bodo od 23. maja možna tudi v ekipnih športih, pa je na Twitterju sporočil premier Janez Janša.

 

STA, Foto: sds.si