• C Novo mesto
  • 21:04
  • Sob, 04.12.2021

Včeraj Krek opozarjal, da se bo država zaprla, danes krivulja skočila v nebo

Še včeraj je direktor NIJZ-ja Milan Krek dejal, da ne izključuje nuje po dodatnih ukrepih, česar pa si nihče ne želi. Za Radio Slovenija je namreč, da so dali vse možnosti, da tega ne naredijo. Po njegovih besedah lahko to prepreči dosledno upoštevanje vseh preventivnih ukrepov, saj opaža, da jih ljudje vse manj upoštevajo – sploh kar se tiče nošenja zaščitnih mask. To je po njegovem mnenju precej problematično, saj jih nekateri skoraj ne nosijo več, čeprav sodišče tega ni reklo. »Odprto družbo imamo lahko samo, če se zelo dobro držimo PCT-sistema, cepljenja in zaščitnih ukrepov,« je še dodal.

Po poročanju portala MMC je minister za zdravje Janez Poklukar v pogovoru za Televizijo Slovenija opozoril, kaj se zgodi, če reprodukcijsko število preseže 1,4. Kot na svoji spletni strani navaja Institut Jožef Stefan, je bilo reprodukcijsko število ob zadnji projekciji, ki je bila objavljena 13. oktobra, ocenjeno na 1,0. Če bo namreč reprodukcijsko število manjše od 1,4, potem bo zdravstvo tako ali drugače zmoglo vse napore, kar se tiče epidemije oziroma obremenitve ne bodo presegle drugega vala. »Če bomo epidemijo dobro obvladali, potem kadra in infrastrukture ne bomo potrebovali za covidne bolnike, pač pa za vse bolnike, ki ravno tako potrebujejo oskrbo,« je poudaril.

V nedeljo potrdili 364 okužb z novim koronavirusom

V nedeljo so ob 1355 PCR-testih potrdili 364 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Delež pozitivnih testov je tako znašal skoraj 27 odstotkov. Po ocenah NIJZ je trenutno v državi 12.401 primer aktivnih okužb.

Število okužb, potrjenih na nedeljo, je najvišje od 10. januarja letos, ko jih je bilo 426. Število aktivnih primerov potrjenih okužb je bilo v primerjavi z dnevom višje za 143. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 972, kar je 25 več kot dan prej. V zadnjih 14 dneh so potrdili 585 okužb na 100.000 prebivalcev oziroma sedem več kot dan prej. V nedeljo so opravili tudi 6229 hitrih testov, ki jih v primeru pozitivnega izvida praviloma preverijo še s PCR-testi. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.139.505 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.064.706.

N. D.; Foto: Shutterstock