• 13.22C Novo mesto
  • 03:15
  • Ned, 07.06.2020

Vesela novica za vse slovenske dopustnike, to bodo storili na otoku Krk

Vlada je na seznam držav, iz katerih lahko osebe vstopajo v Slovenijo brez omejitev, uvrstila Hrvaško, so sporočili po dopisni seji vlade. Iz poročila NIJZ namreč izhaja, da je tveganje okužbe z novim koronavirusom v obeh državah primerljivo.

Vlada se je na seji seznanila z epidemiološkim stanjem na Hrvaškem, ki ga je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Iz poročila izhaja, da je tveganje za širjenje okužbe z novim koronavirusom v obeh državah primerljivo in posebne omejitve gibanja med obema državama trenutno niso potrebne. Prav tako ni potrebe po izvajanju karantene ali samoizolacije pri prečkanju državne meje. Ob tem se je vlada seznanila tudi z informacijo o sobotnih pogovorih med hrvaškim in slovenskim ministrom za notranje zadeve v Ormožu.

15.22  Hrvaška vlada bo kmalu odobrila združitev javnih podjetij Hrvatske autoceste (Hac) in Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ), kar bo omogočilo ukinitev mostnine na otok Krk, je za hrvaške medije potrdil hrvaški minister za morje, promet in infrastrukturo Oleg Butković. Brezplačno uporabo mostu na Krk bi lahko uvedli že 15. junija.

7.37  Vlada bo na popoldanski seji obravnavala osnutek tretjega protikoronskega zakona, ki kot osrednja ukrepa predvideva shemo subvencioniranja skrajšanega delovnega časa ter pomoč gostinstvu in turizmu. Turizmu namerava vlada priskočiti na pomoč tudi s turističnimi boni. Osnutek zakona bo sicer že pred tem obravnaval Ekonomsko-socialni svet (ESS). Tretji protikoronski paket naj bi med drugim vseboval ukrepa subvencioniranja skrajšanega delovnega časa in bonov za spodbujanje potrošnje v slovenskem turizmu. Glede slednjega je Janša dejal, da v osnutku zakona, ki ga je danes obravnavala omenjena delovna skupina – in to je edini osnutek -, piše, da bodo bone dobili vsi prebivalci Slovenije s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki so ali bodo letos stari najmanj 18 let.

NaDlani.si; Foto: youtube