• C Novo mesto
  • 16:02
  • Tor, 30.05.2023

VIDEO: Klakočar Zupančičevi prekipelo na soočenju, Boštjan M. Turk naj bi jo med premorom ‘nadlegoval’

Pred nedeljskim referendumom o noveli zakona o vladi so zagovorniki in nasprotniki zakona soočili mnenja na TV Slovenija. Zagovorniki zakona izpostavljajo predvsem dejstvo, da si je vsaka vlada do zdaj lahko delo organizirala sama, nasprotniki pa trdijo, da gre za nepotrebno širitev in zapravljanje davkoplačevalskega denarja.

Sprememba zakona o vladi predvideva reorganizacijo nekaterih ministrstev in ustanovitev treh novih. Vlada bi ustanovila ministrstvo za solidarno prihodnost, ministrstvo za podnebje in energijo. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pa bi se razdelilo na dva resorja, in sicer za vzgojo in šolstvo ter ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije. Poleg tega bi se nekatera ministrstva preimenovala, spremenile bi se tudi nekatere pristojnosti posameznih resorjev. Pod okrilje gospodarskega ministrstva bi prešel šport, ministrstvo pa bi se preimenovalo v ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport. Zdajšnje ministrstvo za okolje in prostor bi se preimenovalo v ministrstvo za varstvo narave in prostor, zunanje ministrstvo pa v ministrstvo za zunanje in evropske zadeve.

Zagovorniki in nasprotniki zakona o vladi pred referendumom soočili mnenja

V prvem delu televizijskega soočenja na RTVS sta svoji mnenji soočila poslanec SDS Branko Grims v imenu predlagatelja in ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. V drugem delu so mnenja soočili vsi, ki so se kot organizatorji vključili v kampanjo. Politične stranke so poleg Grimsa (SDS) zastopali še Urška Klakočar Zupančič (Gibanje Svoboda), Dominika Švarc Pipan (SD), Luka Mesec (Levica), Marko Balažic (SLS), Boštjan M. Turk (Nova ljudska stranka Slovenije). V soočenju so sodelovali tudi Aleš Primc (Združenje Gibanje za otroke in družine), Andrej Umek (Zbor za republiko – inštitut za analize in dialog) in Vili Kovačič (Društvo Davkoplačevalci se ne damo).

Mesec je izpostavil, da je s stanovanji trenutno ukvarja sektor ministrstva za okolje, na katerem je zaposlenih šest ljudi, ki ne morejo izvesti projekta gradnje 20.000 stanovanj, ki so si jih zadali. Tudi podnebje je po njegovih besedah razpršeno skozi več resorjev, zato se učinkovite podnebne politike ne da pripraviti, je pojasnil. Ministrstvu za solidarno prihodnost se je poleti odpovedal, ker je želel na projektu stanovanj začeti delat čim prej. Dejal je, da so že začeli s pripravami gradnje stanovanjskih sosesk po avstrijskem modelu, kjer bi stanovanja oddajali po ceni 7 evrov na kvadratni meter. Sam je odločitev o tem, ali bo ostal minister za delo ali pa bo minister za solidarno prihodnost, že sprejel, čaka pa še na odločitev stranke po referendumu. Grims je izpostavil, da še nobena vlada ni imela tolikšno število ministrstev, kot jih ima ta. Večkrat je ponovil, da je vlada neoperativna že zdaj. Dejal je, da ne nasprotujejo številu ministrov, ampak številu ministrstev. Primc, ki je bil v prejšnji Janševi vladi direktor takrat novoustanovljenega urada za demografijo, je izpostavil, da vsako ministrstvo stane bistveno več kot urad z 10 zaposlenimi. Meni, da je pomembno, da imamo funkcionalno državno upravo, vse države pa skrbijo, da imajo ljudje vtis, da imajo vitko in poceni državno upravo, s katero so zadovoljni.

V včerajšnjem bizarnem predreferendumskem soočenju na TV Slovenija je z vedenjem izstopal Boštjan M. Turk, ki ga je ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan celo obtožila, da se je med premorom v oddaji »spravil« na predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič. »Ko mu je mirno rekla, da naj jo pusti pri miru, je nadaljeval še bolj in celo hodil za njo, ko se je umaknila,« je ministrica zapisala na facebooku.

Prekipelo ji je

Klakočar Zupančičeva je dejala, da vlada, kot so si jo zamislili, sploh še ni začela delati, pa ji že mečejo polena pod noge, saj da je nasprotnike “na smrt strah”, da bi bila vlada uspešna. Sicer pa je  predsednici državnega zbora v nekem trenutku prekipelo in jih je četici moških zagovornikov proti noveli zakona o RTV pošteno napela: »Pred sabo imam cvetober klenih mož, katerih besede in dejanja dejansko temeljijo na ksenofobiji, homofobiji, delno mizoginiji in pa epistemofobiji. Dragi moji gospodje, to ste vi. Poglejte si svojo podobo. Tukaj sedite in zganjate propagando, ki ne spada več v ta čas.« Primc se je na to odzval s »Halo!«, medtem ko je Turk protestiral: »To je sovražni govor!«

 

qlandiakrsko