• C Novo mesto
  • 00:22
  • Pet, 20.05.2022

VIDEO: Ponoven zdrs RTV Slovenija!? Gost v oddaji številne cepljenje razburil s svojo izjavo

Voditeljica Tanja Gobec je v oddaji Politično na RTV Slovenija gostila Branka Gradišnika in Alenko Puhar, pisatelja, publicista in prevajalca. Debata je tekla tudi o cepljenju in na vprašanje voditeljice o tem, kaj menita o obveznem cepljenju proti covidu-19. Medtem ko je Puharjeva dejala, da je proti obveznemu cepljenju, ki »bi povečalo konfliktnost v družbi in družini«, a da bi sama preživela z obveznim cepljenjem, pa je mnoge šokiral Gradišnik, ki je dejal, da imajo tisti, ki so se cepili, gen hlapcev.

Gradišnik  je namreč prepričan, da je dober milijon Slovencev, ki so se že odločili za cepljenje proti bolezni covid-19, to storil zaradi ‘hlapčevskega gena’: »Mi smo bili hlapci in smo se kot hlapci naučili ponižnosti, pokornosti in tako naprej. Tisti, ki nosijo ta gen, ta mem, so pač tisti, ki so se dali cepiti,« je izjavil Gradišnik.  A to še ni bilo vse, brez dlake na jeziku je nadaljeval takole: »V Sloveniji na srečo nimamo tega zgodovinskega mema, ki veže Avstrijce, Nemce, Francoze, Angleže, Belgijce, Holandce. Se pravi bivše kolonije, ki so najbolj brezobzirno delali z ljudstvi dežel, ki so se jih te kolonialne sile prisvajale ali pa sile osi, Nemčija, Italija, Avstrija, ki je po drugi strani želela imeti kolonije, pa je šla v svetovno vojno zaredi tega, ker jih ni mogla dobiti. Vsi ti so se navadili teptati tudi svoje ljudstvo in to delajo ravno zdaj, zato imajo takšne predpise. Mi smo bili hlapci in smo se kot hlapci naučili ponižnosti, pokornosti in tako naprej. Tisti, ki nosijo ta gen, ta mem, so pač tisti, ki so se dali cepiti.«

Nekateri niso navdušeni …

Izjave Gradišnika, ki ne skriva, da cepljenju proti koronavirusni bolezni ni naklonjen, so na družbenih omrežjih sprožile burne odzive. Med drugim se je oglasil dr. Samo Vesel, ki je na twitterju zapisal (nelektorirano): »Ponoven zdrs RTV Slovenija. Z nudenjem medijskega prostora proticepilcem v primetime-u lahko morda sprejmem samo ob izjavi novinarke in odgovorne urednice, da sta polno cepljeni. Sicer gre za sabotažo. In kot tako bi jo morali odgovorni tudi obravnavati«. Oglasil se je tudi fizik in filozof Sašo Dolenc. »Kaj se ob nedeljah dogaja na RTV Slovenija?« je zapisal in objavil posnetek iz studia. Nekateri so stopili tudi v bran Gradišniku in zapisali, da gost ni bil v studio povabljen kot stokovnjak.

N. D.; Foto: RTV Slovenija

dolenjske lekarne