• C Novo mesto
  • 23:09
  • Pet, 20.05.2022

VIDEO: Tole so morali gledati dijaki, poglejte kaj je s slovensko zastavo počela ‘igralka’

»Sramotenje Slovenije in vseh, ki so padli zanjo. Spodbujanje sovraštva in nasilja. Za vaš denar. Mladinsko gledališče. Ljubljana. 2022.«

Po poročanju portala Demokracija so si v okviru obveznih vsebin včeraj dijaki v Slovenskem mladinskem gledališču v Festivalni dvorani v Ljubljani ogledali “aktualizirane” Cankarjeve Hlapce. »Bilo je neizmerno pljuvanje po Janezu Janši, nekaterim dijakom je šlo na jok,« je za portal povedal eden od staršev. Na enem od posnetkov vidimo tudi domnevno igralka), ki  udarja s slovensko zastavo ob tla in kriči: »Dol, Slovenija. Dol, Slovenija. Dol, Slovenija.« In še: »Pridemo tudi mi pred parlament, in če bo treba, vas pobijemo, k***c, Bog vas nima rad.« Dodajmo da gre za izsek predstave in da naj bi šlo za umetnost, ki pa mnogim ni všeč, saj so mnenja, da se z zastavo, ki predstavlja državo tako ne dela.

Oglasil se je Janez Janša

Na posnetek je  med drugim opozoril aktualni predsednik vlade Janez Janša. Takole je zapisal v soboto na twitterju: »“Umetnost” v #MGL za vaš denar.« Danes se je ponovno oglasil, tokrat prek facebooka, delil posnetek in ga pospremil z besedami: »Sramotenje Slovenije in vseh, ki so padli zanjo. Spodbujanje sovraštva in nasilja. Za vaš denar. Mladinsko gledališče. Ljubljana. 2022.« Kritičen je tudi prvak SNS  Zmago Jelinčič Plemeniti, ki je posnetek komentiral takole: »Me prav zanima ali bo Simona Kustec kaj ukrepala glede izvajanja očitno neuravnovešene ”igralke” #MGL, ki je zaničevala Republiko Slovenijo in grozila s poboji, dijaki srednjih šol pa so to izvajanje morali gledati?!’« Seveda je na družabnih omrežjih v celoti zaslediti veliko kritik.

Incident pred begunskim centrom kot navdih

No, je pa zaslediti tudi da naj bi umetnike navdihnil resnični dogodek pred begunskim centrom leta 2019, ko je antimigrantka na Jelšanah vpila in mahala s slovensko zastavo. Da je temu res tako, je razumeti tudi iz odziva Slovenskega mladinskega gledališča (MGL-ja), saj so na uradnem Twitter profilu v odgovor ogorčeni javnosti objavili povezavo do tega posnetka.

N. D.; Foto: twitter