• C Novo mesto
  • 21:01
  • Čet, 30.06.2022

VIDEO: Uf, kako je Mesec dvignil pritisk voditelju Muhiču

Na drugem predvolilnem soočenju na POP TV so gostje spregovorili o izidu volitev na Madžarskem in v Srbiji, o reševanju energetske krize, stanovanjski problematiki, politični komunikaciji in povolilnem sodelovanju. Soočenje je minilo v znamenju ostrih besednih izmenjav potem ko se v studiu  voditelju Janiju Muhiču pridružili Romana Tomc (SDS), Tanja Fajon (SD), Marjan Šarec (LMŠ), Alenka Bratušek (SAB), Robert Golob (Gibanje Svoboda), Jernej Vrtovec (Nova Slovenija), Alojz Kovšca (Povežimo Slovenijo) in Luka Mesec (Levica).

Koordinator Levice je namreč voditelju dejal, da si želi, da bi se pogovarjali o konkretnejših temah, prihodnosti in rešitvah za državljane, ne pa da so v studiu »kot v ringu«, da so ta soočenja izgubljena priložnost. Muhič mu ni ostal dolžan in mu je razložil, da bodo uredniško politiko urejali sami, nato pa dodal: »Smo se pogovarjali. Gospod Mesec, ne zamerite mi. Z vsem dolžnim spoštovanjem … tukaj za mano so starejši in so mladi. Zakaj delamo ta soočenja? Zato, da vidijo, med kom bodo izbirali. Poznati morajo ne samo vaših programov, ki večkrat ostajajo črka na papirju, ampak tudi vas. Vse, ki kandidirate. Zakaj? Ker več kot polovico svojega denarja namenjajo v državne blagajne, s katerimi ste ali boste upravljali.«

Kdo s kom v koalicijo?

Ena izmed zanimivejših tem je bila tudi tista o povolilnih sodelovanjih. Šarec je spomnil, da so LMŠ, SD, Levica in SAB podpisale sporazum o povolilnem sodelovanju, pridruži pa se jim lahko vsaka stranka, ki ima enake vrednote. Bratušek je prepričana, da bo prihodnja vlada levosredinska, po volitvah pa ne bodo sodelovali s strankami, ki kršijo človekove pravice. Fajonova prebivalcem obljublja vrnitev v “normalnost”.  Tomčeva je opozorila na “propad med besedami in dejanji” zavezništva KUL. “Govorijo o sodelovanju, a hkrati izključujejo,” je dejala. V SDS so po njenih besedah pripravljeni na sodelovanje z vsemi strankami, s katerimi bodo lahko uskladili programe. Priznala je, da bi težko sodelovali z Levico zaradi bistvenih programskih razlik. Golob je Tomčevi odvrnil, da je “na strani SDS manj kot polovica družbe”, Mesec pa je poudaril, da bo Levica v vladi poskrbela, da koalicijska pogodba ne bo mrtva črka na papirju.

N. D.; Foto: POP TV

 

sejmi
poletni festival