• C Novo mesto
  • 21:49
  • Sob, 04.12.2021

Za covid potrdilo nič več dovolj dva odmerka!? Tole so besede Bojane Beović

V ponedeljek so opravili 7344 PCR-testov na okužbo z novim koronavirusom, pozitivnih je bilo 3394 oz. 46,2 odstotka testov, navaja NIJZ. V bolnišnicah zdravijo 1154 covidnih bolnikov, od teh jih 285 potrebuje intenzivno zdravljenje. V ponedeljek je umrlo 23 covidnih bolnikov, je objavila vlada. V bolnišnicah se zdravi osem bolnikov manj kot dan prej, intenzivno nego pa jih potrebuje 10 več. Iz bolnišnic je bilo odpuščenih 105 covidnih bolnikov, kar je 73 več kot dan prej.

Kako je s cepljenjem do sedaj?

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih vlade cepljenih 1.222.459 ljudi, to je 58 odstotkov vsega prebivalstva. Z enim odmerkom je sicer cepljenih 68 odstotkov starejših od 68 let in 78 odstotkov starejših od 50 let. Z vsemi potrebnimi odmerki pa je cepljenih 1.139.108 ljudi oz. 54 odstotkov prebivalstva. To pomeni, da je z vsemi potrebnimi odmerki cepljenih 64 odstotkov starejših od 18 let in 75 odstotkov starejših od 50 let. S poživitvenim odmerkom je bilo doslej po navedbah vlade proti covidu-19 cepljenih 242.219 ljudi.

Besede, ki bodo odmevale

Zanimanje za tretji odmerek sicer v zadnjem času strmo narašča, rezultati raziskav pa kažejo, da bo treba spremeniti shemo cepljenja, pa pravi vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović, katere besede bodo najbrž spet odmevale. »Res kaže, da bo treba shemo cepljenja za covid-19 spremeniti v bazično cepljenje in potem poživitveni odmerek. In bo šele to zaščita, ki bi trajala nekaj časa. Kar bi seveda lahko pomenilo, da se spremeni tudi pogoj za zeleno covidno potrdilo,› je za Radio Slovenija povedala infektologinja. Beovićeva je zatem za STA pojasnila, da gre za zdaj le za razmišljanje.

Poživitveni odmerek posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) trenutno posebej priporoča starim 50 let ali več, posebej ranljivim kroničnim bolnikom ne glede na starost, stanovalcem domov za starejše in drugih socialnovarstvenih zavodov, družinskim članom imunsko oslabelih oseb in posebej ranljivih kroničnih bolnikov ter osebam z večjo poklicno izpostavljenostjo.

N. D.; Foto: twitter