• C Novo mesto
  • 21:23
  • Sob, 04.12.2021

Za Katjo (20) žaluje vsa Slovenija: Spoštovana mladenka, tvoja smrt ni ostala spregledana.

Včeraj je Slovenija obnemela. Mlajša bolnica, pri kateri so prepoznali sum na zaplet po cepljenju z vektorskim cepivom, je zjutraj umrla, je v izjavi za medije povedal vodja službe za urgentno nevrologijo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Igor Rigler. Kot je pojasnil, je imela hkrati možganske krvavitve in strdke, intenzivno zdravljenje pa ni bilo uspešno.

Sledili so protesti proti PCT pogojem. Na začetku protesta je zbrane nagovoril oče pokojne 20-letni Katje, ki naj bi umrla zavoljo cepljenja s cepivom jansen. »Želela si je kupiti svobodo. 16. septembra se je šla cepit z janssnom, da ne bo omejena z neumnostmi. Danes je ni več. Stara je bila 20 let. Ko prideš na cepilno mesto, te nihče ne opozori na možne zaplete. Samo številke so. Govori se o odstotkih. Moja Katja ni bila odstotek. Bila je Katja. Moja Katja,« je ganljivo in presunljivo povedal oče.

Katji v slovo

Potem je odjeknilo še na družabnih omrežjih. »Katja počivaj v miru«; »Draga naša Kati ni besed,ki bi opisale našo bolečino v srcuše vedno ne morem dojet,da te ne bom več mogla objeti,da ne bom več slišala tvojega prisrčnega smeha,ki je izražal voljo do življenja nekaj pa ti obljubim,tukaj bomo vsi pazili na tvojega Andraža,ki si ga tako neizmerno ljubila….ti pa bodi naš angel tam zgoraj zdaj nismo imeli priložnosti,da bi se poslovili,ampak nekoč se srečamo tam nekje za mavrico. Kati za vedno boš ostala v naših srcih«; »Počivaj v miru, drago dekle Spoštovana mladenka, tvoja smrt ni ostala spregledana. Slovenijo si dvignila na noge! Ker vsako življenje šteje, je tako?? KER VSAKO ŽIVLJENJE ŠTEJE!!!« odmevajo zapisi glede smrti mladega dekleta.

Cepivo umaknjeno, a žal …

Ministrstvo za zdravje je na predlog posvetovalne skupine za cepljenje pozvalo NIJZ, da začasno ustavi cepljenje s cepivom Janssen ter o tem obvesti vse cepilne centre in izvajalce cepljenja, je sporočil minister Janez Poklukar. Odločitev sledi smrti mlajše bolnice, pri kateri sumijo na zaplet po cepljenju s tem cepivom.Minister sicer podrobnosti primera ne pozna in ga, kot je dejal, ne more komentirati. »Poudariti moram, da smo v Sloveniji do sedaj s cepivom Janssen cepili 120.000 ljudi in da prednosti cepljenja odtehtajo morebitna tveganja,« je še dejal minister.

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojana Beović, ki je svojcem tudi sama izrekla sožalje, je pojasnila, da je eden od neželenih učinkov vektorskih cepiv sindrom pomanjkanja krvnih ploščic in povečanja strjevanja krvi, zato bodo po njenih besedah pomembno vlogo igrali tudi rezultati laboratorijskih preiskav. Beovićeva je poudarila, da gre za izjemno redek dogodek. Povedala je, da je cepivo Janssen registrirano brez posebnih omejitev za starostne skupine. Osebno mnenje Beovićeve  je, da bi bilo treba začasno omejiti tudi uporabo cepiva.

N. D.; Foto: facebook