• C Novo mesto
  • 03:07
  • Ned, 21.04.2024

Razmere se umerjajo, dolenjska in štajerska avtocesta nista več zaprt! Na cestah je bil kaos …

Na slovenskih cestah je danes sneg povzročil precej težav. A se razmere počasi umirjajo. Po zadnjih podatkih prometnoinformacijskega centra dolenjska in štajerska avtocesta nista več zaprti. Voznike zaradi upočasnjenega prometa vseeno pozivajo naj se na pot odpravijo prej kot običajno.

Na cestah so plužne in posipne skupine, promet poteka počasneje. V prometnoinformacijskem centru pozivajo voznike, naj se na pot odpravijo prej kot običajno ter ne brez obvezne zimske opreme. Na nekaterih odsekih so še vedno zdrsi tovornih vozil, kjer je zato oviran promet oziroma zaprt vozni pas.

Po napovedih se bodo vozne razmere še poslabšale

Sneženje je že od jutra precej težav povzroča v prometu na avtocestah, na primorski avtocesti se stanje poslabšuje tudi zaradi vse močnejše burje. Dars je skupaj s policijo začel izločati tovornjake, težje od 7,5 tone, na celotnem avtocestnem omrežju. Še vedno sta zaprti dolenjska avtocesta in vipavska hitra cesta.

Zimske razmere na cestah, serije nesreč in zapor avtocest

Kako pa kaže vreme?

Padavine so se do jutra razširile nad večji del Slovenijo. Po nižinah Primorske bo danes deževalo, drugod pa dež prehaja v sneg, meja sneženja se bo v večjem delu države spustila do nižin. Marsikje bo močneje snežilo. Glavnina padavin bo padla med 6. in 10. uro, nato bodo od severovzhoda začele slabeti.

Po napovedih bo zapadlo od nekaj centimetrov snega na severovzhodu države pa do 10 do 20 centimetrov na Gorenjskem, Notranjskem, Dolenjskem in Koroškem. Na Primorskem bo pihala zmerna do močna burja, ki bo na izpostavljenih mestih v sunkih presegala hitrost 100 kilometrov na uro. Na prehodu z Notranjske na Primorsko bo delala tudi snežne zamete.

Na cestah so plužne in posipne skupine. Iz Darsa so sporočili, da bodo preventivno posipanje začeli pred začetkom sneženja, pluženje pa, ko se bo sneg začel oprijemati vozišča. Posebej opozarjajo na možne težave na primorski avtocesti in vipavski hitri cesti zaradi burje in kot neugodno ocenjujejo tudi napoved, da bodo prav v času jutranje prometne konice okrepljene snežne padavine.

Vremensko dogajanje po Sloveniji

14.07 Zaradi snežnih razmer nastajajo zamude tudi v železniškem prometu, so na družbenem omrežju Facebook sporočili pri Slovenskih železnicah. Okrog opoldneva je bila sicer proga med Zidanim mostom in Hrastnikom zaprta zaradi izjemnih vremenskih razmer, a je železniški promet od 13.35 ponovno vzpostavljen na obeh tirih.

11.30 Sneženje, zdrsi tovornih in tudi drugih vozil ter druge nesreče še naprej povzročajo težave na avtocestah, nekatere so zaprte, in drugih cestah, kjer je promet upočasnjen. Iz Maribora sporočajo, da je ponekod oteženo izvajanje mestnega potniškega prometa. Ponekod težave povzročajo tudi podrta drevesa, na terenu so tudi gasilci.

Na Dolenjskem je doslej zapadlo že več kot 15 centimetrov snega, v višjih predelih pa tudi več kot 20 centimetrov. Kot je povedal Marko Plesec iz novomeškega CGP, imajo trenutno na terenu vseh več kot 200 plužnih enot, a so ceste za zdaj v razmeram primernem stanju. Večjih težav za zdaj niso zaznali, znova pa je kar nekaj voznikov tovornih vozil, ki ne upoštevajo izločanja iz prometa in prihaja do zdrsov. Medtem ko je dolenjska avtocesta trenutno zaprta v obe smeri, pa na ostalih cestah ta trenutek ne beležijo večjih težav, z izjemo prepovedi prometa tovornih vozil na prelazih, kot sta Vahta in Črmošnjice.

Policisti novomeške policijske uprave so do 10.30 obravnavali osem prometnih nesreč, v katerih ni bil nihče poškodovan, nastala je le premoženjska škoda na udeleženih vozil. V večini primerov je bil vzrok za prometno nesrečo neprilagojena hitrost glede na stanje vozišča. Težave pa povzročajo tudi podrta drevesa, ki so padla na cesto in marsikje ovirajo promet.

10.00  Sneženje, ki je zgodaj davi najprej zajelo Štajersko, se je nato hitro premaknilo proti osrednji Sloveniji in zdaj tudi že proti Notranjski in delu Primorske. »Tako da je največ snega po naših meritvah, vsaj po nižinskih krajih, doslej zapadlo v Slovenskih Konjicah – 17 centimetrov,« je dejal dežurni meteorolog Brane Gregorčič. Še ga bo nekaj zapadlo.

9.00 Ustvarjalci facebook skupine Ustvarimo reševalni pas na avtocestah so razmere okoli 9. ure  komentirali: »V tem trenutku lahko rečemo le, da je Slovenija obstala. Na pot se odpravite le, če je zares nujno, obvezno pa pred tem preverite stanje na svoji načrtovani poti.«

N. D.; Foto: Facebook