• C Novo mesto
  • 21:07
  • Sob, 04.12.2021

Začenjajo poostren nadzor PCT pogoje, zavezanci bodo takoj ustrezno sankcionirani z globami

Inšpektorji Finančne uprave RS v okviru nalog inšpekcijskega nadzora iz svoje pristojnosti na terenu izvajajo tudi nadzore glede spoštovanje odlokov sprejetih za preprečevanje širjenja bolezni covid-19 (PCT pogoj) kot določa prvi odstavek 39. člena Zakona o nalezljivih boleznih (Ur.l. RS, št 36/06, s spremembami). »Še zlasti bomo veliko pozornost preverjanja spoštovanja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) pogoja namenili zavezancem, ki delujejo na območju Obalno-kraške in Goriške regije,« so zapisali na FURS. Posebna pozornost je namenjena preverjanju izpolnjevanja PCT pogojev pri zaposlenih delavcih inšpiciranega zavezanca za davek, kakor tudi preverjanju, ali izvajalci storitev ustrezno preverjajo izpolnjevanje PCT pogojev pri uporabnikih storitev in obiskovalcih na prireditvah.

Z današnjim bo Finančna uprava RS na celotnem območju države število tovrstnih nadzorov okrepila. Še zlasti bodo veliko pozornost preverjanja spoštovanja PCT pogoja namenili zavezancem, ki delujejo na območju Obalno-kraške in Goriške regije. V okviru poostrenih nadzornih aktivnosti bodo še enkrat obiskali tudi zavezance, ki so jih v preteklosti že preverjali. »V primeru ponovno ugotovljenih kršitev, bodo zavezanci takoj ustrezno sankcionirani z globami,« pojasnijo.

V četrtek potrdili 1965 okužb z novim koronavirusom

V četrtek so v Sloveniji ob 6867 PCR-testih potrdili 1965 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Delež pozitivnih testov je tako znašal 28,6 odstotka. V bolnišnicah po podatkih vlade zdravijo 440 covidnih bolnikov, 120 na oddelkih intenzivne nege. V sredo je umrlo devet covidnih bolnikov.

V bolnišnicah zdravijo 19 covidnih bolnikov več kot dan prej, število bolnikov, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje, pa ostaja enako. Najmlajši hospitalizirani bolnik je star 31 let, na intenzivni negi pa kot najmlajšega zdravijo 35-letnega bolnika. V četrtek sta s potrjeno koronavirusno okužbo umrli dve osebi več kot dan pred tem. Po oceni NIJZ se je število aktivnih okužb v državi dvignilo za 1136 in trenutno znaša 16.040. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov se je dvignilo na 1429, kar je 123 več kot dan prej. V zadnjih 14 dneh so potrdili 759 okužb na 100.000 prebivalcev oziroma 53 več kot dan prej.

N. D. ; Foto: twitter